26 februari 2020

Carnaval

Geschreven door Marthe de Vries

Ik hield niet van carnaval, maar sinds wij op Curaçao hebben gewoond ben ik verkocht. Naar het carnaval wordt wekenlang toegeleefd. Op het eiland is het nog wel eens lastig om dingen op tijd geregeld te krijgen, maar voor het carnaval staan al weken van te voren de tribunes klaar. Tribune is misschien een te groot woord voor de verzameling oude banken en roestige stoelen die langs de route worden gezet.

Op de dag van de Gran Marcha, de grote optocht, vul je je koelbox met ijsklonten, stop je hem vol met drinken, drank en lekkers. Iemand regelt een barbecue en je gaat zitten en geeft je over aan wat komen gaat. Je deelt met de buren links en rechts: jij een biertje, ik een heerlijke zelfgebakken pastechi. En je laat je meenemen door de stroom van kleur, muziek, geluid. Tijd doet er niet meer toe.

Gastvrijheid

Op de Antillen verstaat men de kunst van het feestvieren: gastvrij staan de deuren altijd open voor vrienden en familie. En als zij gasten hebben, dan zijn die vanzelfsprekend ook welkom. Er is altijd ruim voldoende en met eenvoudige middelen (op een kratje kun je ook prima zitten) wordt ruimte gemaakt. In het niet altijd eenvoudige bestaan op de Antillen vormen feesten een ankerplaats om het leven leefbaar te houden, om licht en lucht te brengen in tijden van benauwenis, kleur in tijden van somberheid.

Van feest naar feest

In het boek Van feest naar feest van Marius van Leeuwen wordt het belang van het feestvieren naar voren gehaald. Van Leeuwen citeert daarbij Antoine de Saint-Exupéry die de tijd van ons leven als een bouwwerk beschrijft, een verblijf. Je moet deze levenstijd inrichten als een huis, met kamers, waarin je wonen kunt. Feesten zijn de kamers van dat huis, ze geven het structuur en ze dienen om degenen die van kamer naar kamer gaan, van feest naar feest, iets te laten ervaren van ‘het leven in zijn duurzaamheid’.

Zittend op onze koelbox, langs de route van de Gran Marcha, hebben wij deze kunst van het feestvieren geproefd.

 


Dit artikel stond eerder in het boek God aan, een religieus dagboek dat de remonstranten enkele jaren geleden hebben gemaakt.
Marius van Leeuwen, Van feest naar feest (2004). Beide boeken zijn te koop op de boekentafel van de Geertekerk.

Gerelateerd