1 april 2024

Arminius en Gomarus in B&B vol liefde

Geschreven door Aart Lodder

De TV-serie B&B vol liefde is een serie op de Nederlandse TV in inmiddels veel varianten. Eerst betrof het vooral B&B’s in Nederland; inmiddels gaat het vooral om Nederlandse B&B-eigenaren die in het buitenland wonen, zoals Frankrijk en Spanje of in de ‘winterversie’ in landen met in de winter veel sneeuw. De kern van het programma is dat eigenaars/eigenaressen van een Bed & Breakfast op zoek gaan naar een levenspartner en dit past weer prima in de hype van TV-series als first (dinner) dates en MAFS. Bij alle vormen gaat het om het vinden van die ene partner, gedreven door de wens zich compleet te voelen.

Ook de jongedame Sapientia, eigenaresse van een B&B in Utrecht, had zich aangemeld voor het programma. Arminius en Gomarus – nazaten van hun 17e eeuwse naamgenoten – hadden een aanmeldingsbrief geschreven. Beiden hadden een heel ander beeld hoe de verhouding met deze lady idealiter zou moeten zijn. Arminius had geheel in lijn met de remonstrantse traditie geschreven “dat ons bestaan niet voltooid wordt door wie we zijn en wat we hebben, maar door wat oneindig groter is dan wij bevatten”; de relatievorm ontvouwt zich dan vanzelf wel, dacht hij. Gomarus beschreef een meer traditionele visie van een man en vrouw. Maar Sapientia wilde naast deze kandidaten zeker ook met andere mensen kennismaken, voordat ze iemand koos of misschien zelfs wel meerdere blijvende relaties aan zou gaan. Diverse mensen schreven haar, mannen, vrouwen, maar ook genderneutralen, queers en mensen die in transitie waren gegaan. Ze stond als intelligente jongedame open voor al deze mogelijkheden door haar kennis van natuurvolken, waaronder sjamanistische culturen, in Siberië en Noord-Amerika waar men naar verluid niet twee, maar drie of vier geslachten onderscheiden werden, of van de Indiase Hijar’s een oeroude gemeenschap van transpersonen. Kortom, er is meer ’te koop’ in de wereld aldus Sapientia.

Sapientia kon niet kiezen en besloot met allen een relatie aan te gaan. Geopolitieke machten als China, Rusland en fundamentals binnen de VS waren woest. Elders waren het de orthodoxe aanhangers van de Abrahamitische en andere religies. Op X werd Sapientia door velen belaagd.

Het werd een heel gedoe en de discussie liep hoog op. Ook Arminius werd naar zijn mening gevraagd. Met bekende woorden uit het NT, zei hij dat hij haar niet veroordeelde, maar maande haar wel in de TV-serie voorzichtig te zijn, indachtig andere woorden uit het NT. Dit om te voorkomen dat haar nog meer ellende zou overkomen als doodsbedreigingen etc., door andere mensen, zeker niet te rechtvaardigen vanuit ’t hemelse. Blijkbaar is de tijd er nog niet rijp voor dat Sapientia in alle vrijheid in het openbaar getoond wordt, aldus Arminius, maar eens komt die tijd. Arminius veroordeelde haar en haar aanbidders niet, Sapientia behoort aan een ieder, maar niemand kan haar bezitten en hij voegde daaraan toe: laten we verwonderd zijn over wat ons toevalt en geschonken wordt. Bedankt Arminius voor die bevrijdende wijsheid die ook ons hopelijk toevalt! Maar helaas nog even zelden in de B&B op TV.

Gerelateerd