19 februari 2017

Wij weigeren vijanden te zijn

Geschreven door Iris Wevers

We refuse to be enemies  staat er met grote letters op een rotsblok aan een weg in de buurt van Bethlehem, een weg die leidt naar Tent of Nations, de boerderij van de Palestijns christelijke familie Nassar, een educatieve boerderij met een indrukwekkend vredesproject. Ik ben er tweemaal geweest – in 2010 en 2014 –  en was diep onder de indruk van de levenskracht van de bewoners. Met geduld en volharding bieden zij geweldloos en creatief verzet tegen een beleid dat hen het leven onmogelijk wil maken.

Vriendenmiddag, een mega-reünie

Op 4 februari bezoek ik met zo’n 200 anderen een vriendenmiddag van de Stichting Vrienden van Tent of Nations Nederland. Als ik de Grote Kerk in Driebergen binnenloop, hoor ik iemand zeggen “dit wordt een mega reünie”. En dat is het. Een groot deel van de aanwezigen heeft Tent of Nations bezocht en is er door geraakt. Zo ontmoet ik mijn oude reisgenoten weer. De middag wordt geleid door Meta Floor, Bram Grandia en Benjamin Baars. Daoud Nassar, de woordvoerder van de familie Nassar, vertelt over het leven op de boerderij, over uitdagingen, bedreigingen, soemoed en creatieve weerstand, over leven met de hoop dat we samen het verschil maken. De bezoekers ontvangen een schitterend geïllustreerd boekje getiteld: Tent of Nations, wij weigeren vijanden te zijn.

Strijd om het land, isolatie

De familie Nassar heeft in 1916 het land gekocht waarop zich nu de Tent of Nations bevindt. De familie heeft eigendomspapieren en heeft het land in 1924 laten registreren. Bethlehem en Tent of Nations liggen op de Westbank. De staat Israël wil steeds meer land op de Westbank in beslag nemen. Daardoor is de familie sinds 1991 verwikkeld in rechtszaken. In het voorjaar van 2015 heeft zij opnieuw aan extra eisen moeten voldoen om een aanvraag voor herregistratie in te dienen. Dit proces loopt nu nog.

Tent of Nations is omringd door wegversperringen en (illegale) Joodse nederzettingen. De Israëlische autoriteiten weigeren de boerderij bouwvergunningen en de toegang tot water en elektriciteit. Een nieuw deel van de Muur (de afscheidingsmuur tussen Israël en de Westbank) is gepland tussen het bedrijf van de familie Nassar en de stad Bethlehem. Als dit deel er zal staan, zullen de familieleden hun school, kerk en winkels in Bethlehem niet meer kunnen bereiken. In 2015 gaven de autoriteiten toestemming voor de bouw van een yeshiva (joodse school) op de toegangsweg naar de Tent of Nations. Na de bouw van deze school zal Tent of Nations nog verder geïsoleerd raken.

Creatief verzet en bruggen bouwen

Ondanks de moeilijke omstandigheden en voortdurende dreiging van confiscatie van het land, zet de familie Nassar zich op een geweldloze en zeer creatieve wijze in. Kinderen komen op zomerkamp, jongeren werken op het land, buitenlandse groepen komen op bezoek. De familie Nassar put hoop uit het feit dat er wereldwijd mensen in vriendschap, solidariteit en gebed om hen heen staan. Hun motto is: “Wij weigeren vijanden te zijn.”

Op reis en het allemaal eens gaan bekijken?

Hoe kun je doorgaan na een tegenslag? Hoe kun je vreedzaam omgaan met een conflict? De mensen van Tent of Nations hebben mij hun antwoorden aangereikt. Ben je nieuwsgierig, of wil je het allemaal zelf eens ervaren? Van 13 tot 23 oktober kun je Tent of Nations bezoeken op een remonstrantse studiereis (zie ook AdRem februari 2017). Er is nog plaats!

Voorjaar 2016 maakten zeven RGU-leden een vergelijkbare reis onder leiding van Maaike Hoffer. Zij kwamen vol verhalen terug. En, mei 2017 viert Tent of Nations haar 101e verjaardag met een meerdaags programma in Bethlehem voor vrienden van over de gehele wereld. Iedereen is welkom!

 

 

 

Gerelateerd