27 februari 2020

Would you harbor me?

Geschreven door Marthe de Vries
Inspiratie Beeld: Lotta Bakker Would you harbor me?

Would you harbor me?
Would I harbor you?

Would you harbor a Christian, a Muslim, a Jew
a heretic, convict or spy?

Would you harbor a run-away woman, or child,
a poet, a prophet, a king?

Would you harbor an exile, or a refugee,
a person living with AIDS?

Would you harbor a Tubman, a Garrett, a Truth
a fugitive or a slave?

Would you harbor a Haitian, Korean or Czech,
a lesbian or a gay?

Would you harbor me?
Would I harbor you?

© Tekst en muziek: Ysaye M. Barnwell

Would you harbor me?

‘Would you harbor me?’ Langzaam klinken deze woorden op in de Geertekerk, steeds krachtiger, gelaagder, met steeds meer verschillende stemmen. De vijf zangeressen van ‘Fearless Rose’ zongen dit lied op het laatste miniseminar in de Geertekerk, ‘Polderen of polarisatie’. Geschreven door een Afro-Amerikaanse, Ysaya Barnwell, die door middel van community-singing mensen bij elkaar wil brengen. De thema’s waarover die avond over gesproken werd, dialoog versus verwijdering, ontmoeting in plaats van afwijzing, werden een persoonlijke vraag in dit lied.

Mag jij dan ook bij mij?

‘Would you harbor me?’ Het betekent zoiets als ‘een veilige haven zijn, onderdak bieden’, maar er zit ook de notie ‘koesteren’ in. Ik moest denken aan het zeer geliefde ‘Mag ik dan bij jou?’ van Claudia de Breij. Een zelfde soort vraag, maar dan meer schurend. Mag ik dan bij jou, ook als ik iemand ben, die niet binnen jouw sociale kring valt. Mag ik bij jou, als ik een andere taal spreek, uit een andere wereld lijk te komen. Kunnen we elkaar wel voldoende verstaan om bij elkaar veiligheid te vinden in deze soms zo onherbergzame wereld?

En de intrigerende vraag aan het eind, die alles op scherp zet: Mag jij dan ook bij mij?

 

 

Gerelateerd