Miniseminar Polderen of polarisatie?

Miniseminar Polderen of polarisatie?
Datum 6 februari 2020
Tijd 20:00 - 22:00 uur
Locatie Geertekerk
Entree
7,50 / 10 / 12,50

Over verharding en ontmoeting

Via de digitale wereld komen berichten in hoog tempo op ons af: app-jes, Meme’s, Tweets, Facebook updates. We lijken steeds sneller te willen reageren met direct een reactie of oordeel: like/dislike. De vraag “waarom zeg je dit” wordt zelden gesteld zodat dialoog uitblijft. Zo komen we niet tot uitwisseling en verharden standpunten. Anderzijds ontmoeten we veel mensen via Internet die we anders nooit hadden gekend. Actiegroepen krijgen snel kracht via internetfora.

We worden vaak heen en weer geslingerd tussen polderen en polarisatie, maar hoe zit het eigenlijk met de ruimte daar tussenin? En hoe laten we ons eigen geluid horen zonder te stranden in een kakofonie waarin we elkaar niet meer horen en niet meer kunnen ontmoeten?

Chantal Suissa-Runne maakt zich professioneel sterk voor diversiteit en verbinding in de maatschappij waarbij ze verschillen erkent. Onvermijdelijke conflicten uit de weg gaan levert weinig op, die kun je beter transformeren. Daartoe heeft ze zelf methodes ontwikkeld zoals Effectief Nuanceren, Verantwoord Clashen. In dit miniseminar spreekt zij over haar inzichten en ervaringen die gaan over de kracht van ontmoeting. Wat verbindt ons en wat verdeelt ons? En lukt het ons met identiteitsbehoud de verschillen te verbinden en vruchtbaar te maken?

Pieter Dronkers is docent Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek en werkte voorheen voor vredesorganisatie PAX in de conflictgebieden van Israël en Palestina. Hij spreekt over de beperkingen van de dialoog. Zijn gesprek en ontmoeting wel de juiste middelen om een belangenconflict op te lossen? Of zou juist verharding niet de enige uitweg zijn?

Vocaal ensemble Fearless Rose zingt wereldmuziek en laat zien hoe muziek verbindend werkt. Het ensemble is ambassadeur van de organisatie Musicians Without Borders. Onder het motto “War Divides, Music Connects”, maken zij zich sterk om muziek in te zetten voor vrede en sociale verandering.

Informatie en kaarten via Geertekerk.nl (voorverkoop: € 10,- / €7,50) of aan de deur (€12,50)

Voorlopige planning

Drie bruisende, informatieve en interactieve avonden verspreid over het jaar waarin het jaarthema een eigen geluid vanuit onverwachte hoeken wordt belicht en in ruimere contexten wordt geplaatst. Avonden, waarin de muzen het thema kleur en/of klank geven en waarin onderling gesprek tot ontmoeting en verdieping leidt.

  • dinsdag 5 november – Timing
  • donderdag 6 februari – Verharding en ontmoeting
  • donderdag 26 maart – Vloeibare religiositeit en traditie

Houd voor de data de website www.geertekerk.nl en de Geertebrief in de gaten.

Agenda