Dit bieden wij
Verdiepen, verbreden, verrassen
De Remonstrantse Gemeente Utrecht (RGU) biedt een breed spectrum aan mogelijkheden om je geloof te verdiepen, je kijk op het leven te verbreden, je te laten verrassen door oude of nieuwe verhalen. Diversiteit en het spanningsveld tussen traditie en vernieuwingsdrang spelen een belangrijke rol binnen de RGU. Dit uit zich in de zondagse vieringen, maar ook in het rijke cursusaanbod.
Binnen de Remonstrantse traditie wordt voortdurend gezocht naar nieuwe liturgische vormen en is er ruimte voor experimenten. Mede daardoor trekken de vieringen en cursussen ook veel belangstellenden aan.
Praten en ontmoeten, studeren en luisteren, stilte en doen wat gedaan moet worden, inkeer en over grenzen heen kijken… Er zijn, naast de kerkdiensten, veel manieren om deel te nemen aan onze geloofsgemeenschap: cursussen, cantorij, gesprekskringen, diverse meditatievormen en overige activiteiten. Ook is een programma voor kinderen én hun ouders, voor studenten en jongvolwassenen en voor senioren.
Jaarthema ‘Grip’
In november 2023 verscheen er een groot rapport van de Wetenschappelijke Raad van voor de Regering: ‘Grip, het maatschappelijke belang van persoonlijke controle’. In de toelichting schrijven de opstellers: ‘Dit rapport gaat over het belang van persoonlijke controle ofwel ‘grip op het eigen leven’. Daarmee bedoelen we dat mensen door hun eigen handelen invloed kunnen hebben op door hen gewenste uitkomsten, zoals een prettige baan, voldoende inkomen of een aangename leefomgeving. De kernboodschap is dat de overheid bij het maken en uitvoeren van beleid meer moet inzetten op het vergroten van de grip van burgers.’
Wanneer je het begrip ‘grip’ analyseert, komen er verschillende betekenis velden naar voren. Grip is eigenlijk afkomstig uit het Engels en werd aanvankelijk gebruikt in de sport, in het tennis (het handvat van het racket), of in de autosport waar men het heeft over de grip van de banden op de weg. Een leuk taalblog omschreef grip als ‘houvast door wrijving’. Als een autoband geen grip meer heeft, verliest hij het contact met de weg. Deze omschrijving zou je goed kunnen toepassen op de onderliggende problematiek van het WRR-rapport: veel mensen hebben het gevoel dat ze het contact met de samenleving verliezen, omdat ze het gevoel hebben dat ze hun eigen leven maar heel beperkt kunnen sturen, dat ze nauwelijks grip hebben op de gebeurtenissen in hun leven.
Het is ook lastig: ons maakbaarheidsideaal, waarin we de beste versie van onszelf moeten worden door opleiding, inzet en wilskracht, botst vaak hard met de realiteit, waarin het vaak heel moeilijk is om dat te sturen, al was het maar omdat er dingen in je leven kunnen gebeuren die je totaal niet in de hand hebt of kan hebben. Je wordt ziek of je verliest je partner: ingrijpende gebeurtenissen die je overkomen, maar die je hele leven op zijn kop zetten.
Hoe ga je daarmee om? Hoe verhoud je je tot die gebeurtenissen, tot het al dan niet hebben van grip op je leven?
Grip, houvast door wrijving, hoeft niet te betekenen dat je greep hebt op alles, dat je alles in de hand hebt. Het kan soms juist ook betekenen dat je juist lost moet laten. Dat de houvast niet zit in het controleren, maar in de rust die je in jezelf vindt, of het vertrouwen dat je paradoxaal genoeg ervaart door je over te geven. Dat je juist contact maakt door los te laten. Dat is iets waar religieuze tradities veel ervaring mee hebben. De oude bronnen die ons kunnen helpen om op die manier onze weg in het leven te vinden, of de gesprekken met elkaar waarin je die zoektocht deelt.
Bekijk het Programmaboekje 2024-2025