8 december 2021

Je wist niet wat je hoorde – Het Luisterlab 

Geschreven door Gert-Jan Schmal

Op dinsdag 9 november 2021 organiseerde we als programmacommissie een mini seminar n.a.v. ons jaarthema  je weet niet wat je hoort.

Via deze link kunt u kijken en vooral luisteren hoe de avond er uit heeft gezien.

 

 

https://vimeo.com/649690978/fda257a8b6

We leerden dat luisteren openheid naar de ander verlangt en ook een onmisbare basishouding binnen een religieuze gemeenschap is. Daaruit kan de ontmoeting ontstaan met de ander, maar ook met jezelf, met de stilte in jezelf. Op deze avond waren 3 sprekers uitgenodigd, ieder met een eigen invalshoek rond het thema luisteren.

Luisteren naar lichaamstaal

Theatermaker en docent aan de HKU, Margit Odems,  gaf een workshop waarin ze liet zien dat je niet alleen met je oren kan  luisteren  maar dat ook je ogen kunnen “luisteren” door de boodschappen van de lichaamstaal en mimiek van de ander te verstaan.

Luisteren naar geluiden

Geluidskunstenares Elise ’t Hart maakte ons bewust van het geluid om ons heen; hoe we geluid kunnen registreren, manipuleren, namaken,  omschrijven of verbeelden. Zo maakte ze geluid zichtbaar voor iedereen.

Leren luisteren door eerst te vragen

Praktisch filosoof Wouter Belier vertelde ons meer over het socratische gesprek, een gemeenschappelijk denkgesprek waarin we onderzoeken wat we denken en waarom. Daarbij gaat het over de kunst van het stellen van de juiste vragen.

Kortsluiting

Ik hoop dat dit u nieuwsgierig maakt naar het volgende miniseminar met als thema: “Kortsluiting”. Over samenleven en hoe dat kan schuren door kortsluiting in de communicatie. Het wordt gehouden op 29 maart 2022, (hopelijk ) live in de Geertekerk .

Nadere mededelingen hierover volgen nog.

 

 

 

Gerelateerd