21 april 2022

Van chipszak naar isolatiedeken #groenweekend

Geschreven door de Diaconale Commissie
Voor elkaar Hans Braxmeier Van chipszak naar isolatiedeken #groenweekend

Nog maar een maand, en dan gaat ons Groene Weekend van start. Best snel ineens… Vanaf het moment dat we besloten hadden om van alles rond duurzaamheid te organiseren op 14 en 15 mei, zie ik bewuster allerlei initiatieven op dat gebied. Zo kwam ik op 8 januari al zappend in het Jeugdjournaal terecht en zag ik een heel inspirerende reportage.

Van chipszak naar isolatiedeken

Een zevenjarig Engels meisje gooit lege chipszakjes niet weg, maar verzamelt ze. Dozen vol. Tilly wast ze, strijkt ze aan elkaar en maakt zo isolatiedekens voor de daklozen in haar buurt. Voor elke deken heeft ze 150 chipszakjes nodig. Geen enkel probleem, zeker niet als je vrienden meehelpen! Het materiaal waar chipszakjes van gemaakt zijn is dun maar heel isolerend. Tilly zegt het zelf heel treffend: “Het duurt 80 jaar voor zo’n zakje vergaat, nu kan het jarenlang een deken zijn”.

In het Jeugdjournaal laat zij precies zien hoe ze te werk gaat. Terugkijken kan nog op NPO Start (op 17 min 10)!

Inspireren en ideeën delen

Ook de Groene Markt zal praktisch én inspirerend zijn. Kinderkleding en stekjes ruilen, zaadbommetjes maken, sokken stoppen, deodorant en tandpasta maken. Fietsen langs groene initiatieven. En natuurlijk veel informatie en ideeën met elkaar delen.

Is dat alles? Nee, zeker niet, maar dat komt in een volgend blog aan de beurt ;-).

In de laatste Geertebrief en op de website staat inmiddels al veel informatie over het Groene Weekend. Eén aspect licht ik er nog specifiek uit: op zondag 15 mei is er geen dienst in de Geertekerk! Daarvoor in de plaats is iedereen welkom bij de Parkdienst, in het Springerpark in Schoonhoven!

Mary Kuiper, Diaconale Commissie

 

Gerelateerd