25 januari 2016

Praat mee over geloof en spiritualiteit en krijg niets opgedrongen

Geschreven door Tom Harkema

Wat kan geloof betekenen? Heeft religie meerwaarde? Ieder mens is vrij om te geloven wat hij zelf wil. Ook om niet te geloven of te twijfelen. Als dit je aanspreekt is de cursus ‘Dwarsgeloven’ in Utrecht misschien wat voor jou. In vier maandagavonden krijg je aan de ene kant meer inzicht in begrippen en kun je aan de andere kant je eigen vragen inbrengen en bespreken. De begeleiding is door twee ervaren mensen: Jan-Willem Nieuwenhuijsen en Japke van Malde. Lees hier wat enkele deelnemers aan een eerdere cursus ervan vonden:

Nieuwsgierig, dat was de 35-jarige Jurjen Helmus. Hij kwam ruim vijf jaar geleden via een buurman in contact met oud-rechter Jan-Willem Nieuwenhuijsen, die in Utrecht op vier avonden in gesprek gaat over het christelijk geloof. ‘Wat houdt het eigenlijk in en doet het jou persoonlijk wat’, is de kernvraag van de bijeenkomsten met de titel ‘Dwarsgeloven’. In een open sfeer in gesprek. Niet om te overtuigen, maar puur als kennismaking. Jurjen, zonder kerkelijke achtergrond, en zijn vriendin Madelief Brok, van RK-komaf, maar niet meer actief, gaven zich op en kwamen er achter dat Jan-Willem de gave heeft gesprekken te (bege)leiden, zonder ook maar iets op te dringen.

Daarom willen ze het eigenlijk ook geen cursus noemen, die vier keer ’Dwarsgeloven’. “Je krijgt zelf veel ruimte voor je persoonlijke verhaal, twijfels en vraagtekens en Jan-Willem is erudiet, prettig en zeker niet opdringerig”, zeggen Jurjen en Madelief. Zij vinden het echt iets voor mensen die (vrijwel) nooit iets met geloof hebben gehad of die veel zijn kwijtgeraakt op dat gebied. Als je meer wilt weten, dan mag je contact opnemen met Jurjen en Madelief.

Meedoen? Dat kan!

Data: maandagen 29 februari en 7, 14 en 21 maart aanstaande, van 19.30 – 21.30 uur
Plaats: kantoor van de Remonstranten, Nieuwegracht 27a te Utrecht
Kosten: voor leden en vrienden van Remonstranten twintig euro, anderen veertig
Meer informatie en/of een uitgebreidere toelichting: Japke van Malde

Een diploma krijg je niet, wel veel plezier, kennis en inspiratie. Ga in een prettige, warme omgeving op zoek naar de wortels van religie en spiritualiteit, waarbij je eigen geschiedenis ook aan bod komt. Iedereen is welkom, ook mensen van buiten Utrecht.

Gerelateerd