24 juli 2024

Volhouden

Geschreven door Jan Mulock Houwer
Inspiratie Het labyrint in de kathedraal van Chartres Volhouden

Het begrip ‘greep hebben op iets’ verwijst naar de wens controle te hebben op een situatie. Maar hoe ga je daar op kritieke momenten, wanneer de wanhoop dreigt toe te slaan, mee om en wanneer komt het moment om die wens tot controle los te kunnen laten en vertrouwen te hebben dat het ondanks alles goed komt. 

Mij overkwam dit dilemma eind mei 2011. Mijn partner was toen zo vreselijk ziek dat ze zes weken lang, deels in coma gehouden, in IC moest verblijven. Ik probeerde overeind te blijven door een strak dagritme aan te houden zoals vijf jaar eerder ervaren op de weg naar Santiago-de-Compostela. Elke dag begon ik met een dagopening die zich richtte op ‘alleen vandaag’ en waarbij ik me alleen op dat moment emotie toestond. Ik gebruikte het mooie portret dat mijn vriend de kunstschilder Floris Brinkman van haar gemaakt had, als icoon en het ‘Oçe naş’ (Onze Vader) van F. Dubenskij als muzikale ondersteuning. Het geheel duurde niet meer dan drie minuten en voelde meteen goed. Pas later, toen ik doorhad dat het uitspreken van mijn voornemens veelal volgens de wetten van Deepak Chopra (beroep op mijn wilskracht) samenviel met elementen uit het gezongen ‘Onze Vader’ (beroep op de goddelijke levenskracht), begreep ik waarom, en in mijn dagboek schreef ik het zo op: 

Vandaag aanvaard ik de situatie zoals die is. 
Vandaar ga ik voluit voor mijn doel. 
Ik benoem mijn doel maar onthecht mij van het resultaat.
Zo staat er geschreven: Uw wil geschiede. 

Vandaag zal ik mij voeden, zowel fysiek als psychisch 
Zodat ik sterk zal zijn als dat nodig is. 
Zo staat er geschreven: Geef ons heden ons dagelijks brood. 

Vandaag zal ik niet bezwijken voor de verleiding 
af te glijden in melancholie, verdriet, zelfmedelijden of depressie. 
Zo staat er geschreven: Leid ons niet in verzoeking. 

Vandaag zal ik niet oordelen over mogelijke oorzaken en gevolgen van het handelen van anderen. 
Zo staat er geschreven: Verlos ons van het kwaad. 

Zo zal ik vandaag, zonder hoop en zonder wanhoop 
doen wat mij te doen staat met een vast doel voor ogen 
in het vaste vertrouwen dat mede door wat ik vandaag doe 
Morgen wordt voorbereid. 

Ik besefte dat door het me eigen maken van de wetten van Deepak Chopra sinds 2006, het volgen van het voorbeeld van Etty Hillesum en het aanhouden van een strenge dagdiscipline, ik op het kritieke moment over een enorme kracht en sterkte en over een koel hoofd kon beschikken. Het voelde als een genade.

Gerelateerd