27 februari 2016

Van het concert des levens heeft niemand een program

Geschreven door Liesbeth Orthel

Van het concert des levens heeft niemand een program. Een waanzinnige cliché! Ik weet zeker dat we hem allemaal kennen van tegeltjes aan de wand. De uitspraak zelf is een levenswijsheid waar je niet omheen kan. Dit soort tegeltjes heeft de suggestie van oud Hollands erfgoed, maar niets is minder waar. Volgens Quirien van Haelen bestaan ze nog geen honderd jaar. De eerste grote serie werd vanaf 1923 geproduceerd door de Tegelfabriek Westraven te Utrecht. Grappig toch? De uitspraken hebben meestal te maken met universele waarden rondom huiselijk geluk en relaties met anderen. Woorden als liefde, leven, huis, moeder, tijd, werk, morgen, vriend, geluk(kig), familie komen er veel op voor. Ze zijn een tijd uit de mode geweest, maar tegenwoordig weer best hip. Vandaag de dag kan je online je eigen tegel maken en bestellen. Beetje opleuken met oud-Nederlands-achtige spelling en voilà het is alsof jouw tegel al eeuwen lang een bron van overdenking is. En toch, ik mag ze graag lezen de teksten op die tegeltjes. Juist omdat je er zoveel in herkent in. Eigenlijk zijn we allemaal hetzelfde. Het maakt niet uit wat voor komaf je hebt. Over dit soort algemene dingen kunnen we allemaal praten. We maken ze allemaal mee, maar we beleven niet alles op dezelfde manier. Want ik bedoel maar, van het concert des levens krijgt niemand een program.

tegel2

Je kunt alleen teleurgesteld zijn als je verwachtingen had

Daarom was het zo leuk om op 5 februari samen met mensen van Bina Da’wah, de Omar al Farouq moskee en de Buurkerken (ook de Geertekerk) te praten over ons lief en leed. In de uitnodiging stond, een beetje plechtig: Speciaal bij geboorte, feest, ziekte, lijden en overlijden ervaren we de kwaliteit van onze vriendschappen, en de band met onze Schepper (JHWH, God, Allah). Deze momenten zijn vaak bepalend voor het verdere verloop van relaties in ons leven. Ook het openstaan voor het bieden van zorg of hulp aan degene die dat nodig heeft hoort daarbij. Onze profeten zijn ons hierin voorgegaan. Wie was voor jou een voorbeeld? Welke gebeurtenis heeft de loop van jouw leven bepaald?

Er waren veel mensen, wel zestig, dus het moest een beetje gestroomlijnd worden. Daarom waren er acht dialoogtafels. In drie sessies van twintig minuten is in groepjes gepraat over: leven en gezondheid, vrede, geloof, succes, migratie, samen, materieel welzijn, huwelijk. Aan het eind van elk gesprek hebben we belangrijke dingen die we van elkaar geleerd hebben op een tegeltje gezet. Hier zie je een klein deel van onze tegelwand met wijsheden. Je ziet het  meteen. Het leven is niet altijd gemakkelijk te leven, maar er klinkt ook vertrouwen in door, in jezelf, in de medemens en in de Eeuwige.

tegel3

Gerelateerd