1 december 2021

Spullen kopen we niet met geld… #advent #blackfriday

Geschreven door Jaap Marinus
Inspiratie Foto: Gerard Stolk @ Flickr.com Spullen kopen we niet met geld… #advent #blackfriday

Black Friday is nog zichtbaar in de achteruitkijkspiegel. Ieder jaar lijkt deze koopjesdag uit te breiden; het zal wel winstgevend zijn om een koopgekke werkdag tot een week te rekken. Het geeft je de kans spullen te kopen die je misschien altijd wel had gewild, maar te duur vond. Mijn vrouw wist zo 25 euro van oorbellen af te snoepen. Mijn winkelmandje had ook zo’n 70% korting. De afbeeldingen van kindjes die hiervoor in het buitenland onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken heb ik ook gezien. Alleen daar wil ik het vandaag niet over hebben.

Deze adventsperiode, van ‘anders kijken’ – zoals het leuke thema luidt, geeft mij de kans mijn aller-allermooiste YouTube met jullie te delen. Geen stunning pecial effects in 8K of sentimentele golden buzzer video. Nee. Mijn mooiste YouTube-video aller tijden is een heel kritische spiegel.

“We kopen geen spullen met geld,
Maar met tijd van ons leven.”

Black Friday in contrast met advent

Het is een quote uit onderstaande video van Human met José Mujica. Hij was president van Uruguay van 2005-2010, na een zwaar leven en tien jaar in gevangenschap. De vrucht daarvan is een hoop (levens)wijsheid, kort samengevat in onderstaande video. Eentje die in deze periode misschien wel het schrille contrast zichtbaar maakt tussen Black Friday en advent. Uitzien naar het licht door te verbinden met het verhaal van verwachting, soberheid en liefde. Al zeg ik eerlijk: wij kijken nog steeds vol verwachting uit naar het bezorgmoment van onze pakketjes.

Gerelateerd