8 december 2023

Remonstrant Karel Roessingh ontmoet de nieuwe Verkenner: een koffie afspraak

Geschreven door Aart Lodder

Eerst even voorstellen: Karel Roessingh (1886-1925), remonstrants predikant en hoogleraar van het remonstrants seminarium. De Verkenner, twee weken terug G.v.S, nu R.P, onder meer bekend van zijn columns in de T(elegraaf) en misschien ook wel te volgen via X.

Wilde weken hebben we rond de verkiezingen doorgemaakt. Hoe anders was dat in de tijden van Roessingh. Ongeveer 100 jaar geleden schrijft hij: “Een week of wat later: de verkiezingen zijn voorbij, het smeult nog wat na, veel rook, weinig gloed. De doorsnee-Nederlander heeft de politiek weer voor vier jaar ter ruste gelegd.” (blz 481, deel 4).

De Verkenner had eerder in een column in T aangegeven dat de formatie van kabinet snel moet kunnen. Maar na 2 weken blijkt dit echter een bijna onoplosbaar probleem. Een kop koffie met Roessingh zou dat wellicht kunnen oplossen, zo meent de Verkenner te denken. Buiten wacht een menigte journalisten van alle omroepen, nieuwsgierig of de remonstrantse Roessingh, de verkenning uit het slop kan trekken.

De insteek van Roessingh is echter heel anders dan de Verkenner zou willen. Roessingh stelt dat het gaat om dingen die ”ver boven het volksgeluk in engeren zin uitreiken”; dat het gaat om de geestelijke en zedelijke groei van de bevolking en in het verlengde daarvan om het wel en wee van de wereld.

Hij geeft aan “dat die politiek een aangelegenheid is, naar beteekenis en cultuurwaarde ver uitrijzend boven de verkiezingsopgewondenheid …”.

Het restje koffie in de Haagse bakjes is inmiddels koud en de Verkenner druipt af. Remonstranten doen in deze verkenningsfase niet mee. Als de Verkenner weg is, pakt Roessingh, voor het toegestroomde publiek van journalisten, de camera en roept met vurige stem: “wie begrepen heeft dat politiek dieper ligt en verder reikt dan wat stembusmacht, die weet ook dat een kleine groep [vrijzinnigen, red. AL.] , op den duur in een land als het onze veel betekenen kan”. (cf. blz. 483).

Bedankt Karel Roessingh, we zijn maar een erg piepklein kerkgenootschap, maar u heeft ons weer moed gegeven, voor nu en voor de tijd die komen gaat!

Verzamelde werken van Dr. K.H. Roessingh : 4 delen – Bijeengebracht en van een inleidend overzicht voorzien door Dr. G.J. Heering ; Auteur: Dr. G.J. Heering.

Gerelateerd