16 februari 2024

Preken, bidden en ingetogen begeestering

Geschreven door Fons Klaase
Inspiratie Vicki Nunn via Pixabay Preken, bidden en ingetogen begeestering

In de zomervakantie houden de Geertekerk en de Doopsgezinde Kerk op vier opeenvolgende zondagen een wisseldienst. Op een van die zondagen ben ik naar een kerkdienst in de Doopsgezinde Kerk aan de Oudegracht geweest. Ik vond de dienst zeer inspirerend. En nu ik dit zo opschrijf, moet ik ineens denken aan mijn lieve moeder, die al jaren geleden is overleden. Vroeger kwam er één keer per jaar een missiepater bij ons langs in de RK-parochie in Wormer. Op zondag preekte hij in de kerk, zoals mijn moeder zei, ‘de pannen van het dak’! Als zij dan weer thuiskwam, zei ze: “Na zo’n preek kan ik er weer een week tegen!” De geest was weer over haar gekomen. Nu zou ik mijn eigen moeder na kunnen zeggen: “Na zo’n kerkdienst kan ik er weer een week tegen!”

Bidden

De preek gaat over bidden en geeft mij veel stof tot nadenken, zoals bijvoorbeeld over de vraag wat bidden eigenlijk is en waar bidden zoal goed voor kan zijn. Maar ook andere delen van de dienst inspireren mij, zoals de lezingen uit het Oude en het Nieuwe Testament en de pianomuziek. Ook het samenzingen vind ik fijn. En ik ben blij dat het er enigszins ‘protestants’, een beetje stijfjes aan toe gaat. De geest die volop aanwezig is, blijkt gelukkig een ingetogen geest te zijn. Geen swingende geest. Geen swingende lichamen. Geen extatisch gezang. Dat bevalt mij wel.

Swing

Dat wil niet zeggen dat ik niet van swingen hou! Ook al ben ik enigszins stijf in de botten, ik ben zeker geen houten klaas. En als er ergens swingmuziek gedraaid wordt, gaat mijn lichaam bijna als vanzelf enthousiast meebewegen. Maar terwijl ik dus wel van swingen hou, heb ik eerlijk gezegd niets met het uitbundig en geëxalteerd bejubelen van de Heer. Ik vermoed dat voor mij het verschil zit tussen de ene en de andere swing. De ene swing swingt ‘om niet’, gewoon omdat het fijn is om te swingen. Punt. De andere swing swingt ook, omdat het fijn is om te swingen. Maar daarnaast is het uitdrukkelijk een vorm van aanbidding en verering. Dat doet mij enigszins huiveren.

Gerelateerd