12 september 2024

Life of Brian

Geschreven door Dieuwke Piebenga en Rien Wesseling
Inspiratie Thanh Tuấn Tạ via Pixabay Life of Brian

Eerder deze week stonden twee kandidaat-wereldleiders in debat tegenover elkaar. Het contrast had niet groter kunnen zijn. Sprekend over hetzelfde land, op het zelfde moment in de tijd en in dezelfde situatie ging het bij hem over angst, falen, leugens en verwijt. Zij sprak over hoop, kansen, toekomst en oplossingen. En waarschijnlijk hadden ze beiden op een bepaalde manier gelijk.

Wat wil je zien?

Het vergaat mij steeds net zo. We hebben een kletsnat voorjaar en een hete zomer achter de rug. Inmiddels regent het weer en de wind steekt op. Ik kies er voor om de mooie groene tuin te waarderen, mij de mooie lange zomernachten te herinneren en mij te verheugen op de open haard, lekkere stamppot en gezelligheid.

Het huis is leeg, we zijn weer met z’n tweeën. Kinderen zijn afgestudeerd of daar mee bezig en leven hun eigen bestaan. Wij spelen daar een (belangrijke?) bijrol in. Het ‘momentum’ heeft zich van hier naar de randstad verlegd. Melancholie hangt in de lucht. Ik kies er voor om te genieten van de vakantie waar ze allemaal mee aan boord waren, het nagekomen verjaardagsdiner en alle andere feestelijke momenten in het jaar die we samen beleven. Anders dan voorheen, maar vooral op een andere manier waardevol, niet minder.

Het licht zoeken

De nieuwe baan leek tegen te vallen. Minder vrijheid en verworven routines, meer reistijd  en verplichtingen. En als ik dan op zoek ga naar die zonnige kant blijkt die er wel degelijk ook te zijn. Leuke collega’s, persoonlijke ontwikkelmogelijkheden, interessante projecten, nieuwe inzichten.

Hoeveel andere situaties maken we niet mee waarin we geneigd zouden kunnen zijn om ons te verliezen in somberheid, in mopperen en klagen. Waar we ook de keuze hebben om het hele verhaal te overschouwen en de pluspunten te markeren. Natuurlijk kost dat energie en passief slachtoffergedrag kan tijdelijk heel comfortabel voelen.

Wat aandacht krijgt groeit. Soms is het moeilijk, maar het loont die moeite om het licht te blijven zoeken, het te zien en vooral het te koesteren.

Monty Python zong het niet voor niets: Always look on the bright side of life!

Gerelateerd