31 mei 2023

Wat je zelf kunt doen

Geschreven door Gert Kuiper
Groene kerk Rosy via Pixabay Wat je zelf kunt doen

In de loop der jaren is ‘duurzaamheid’ een vrij grote rol in mijn leven gaan spelen.

Afval

Het begon met het scheiden van het afval. Hoewel de meeste mensen in mijn onmiddellijke omgeving dat ook al lange tijd doen, verbaast het me nog steeds hoeveel anderen – ik vrees de meerderheid – het belang er niet van inzien. Ik heb de indruk dat dit vaak dezelfde mensen zijn, die achteloos bijdragen aan het toenemende zwerfafval. Ik erger mij daar mateloos aan.

Voor mij heeft duurzaamheid daar ook mee te maken. Ik behoor dan ook tot het kleine leger van mensen, die met enige regelmaat in de bermen etc. het afval opruimen. Mijn persoonlijke valkuil daarbij is dat ik er wat dwangmatig in kan worden en ‘al bukkend en rommel oprapend’ door het leven dreig te gaan.

Dagelijkse dingen

Wat de aanschaf van spullen betreft, kijk ik of het tweedehands te krijgen is. Belangrijke dingen koop ik bij voorkeur wel nieuw. Wat zou het effect op de middenstand zijn als iedereen veel meer tweedehands zou kopen? Een punt van aandacht, althans voor mij.

Vlees eten doe ik heel weinig en van kaas ben ik geen groot liefhebber. Vaak moet ik glimlachen om mensen, die beweren dat zuivel minder schadelijk voor het milieu zou zijn. Melkkoeien staan ook in de wei!

Zoveel mogelijk eet ik biologisch en indien niet, dan wordt er goed gekeken waar het voedsel is verbouwd en wat er in verwerkt is. Ik heb me eraan gewend om elke dag vers te koken en daarbij geen vooraf geprepareerde producten etc. te gebruiken.

Vervoer

De afgelopen jaren reis ik zo veel mogelijk met het openbaar vervoer. Dat is uitstekend te doen, ook al klagen veel mensen erover. Je moet het alleen goed plannen. Sinds mijn pensionering werk ik nog wel in deeltijd, maar tegelijkertijd heb ik meer tijd en daardoor de luxe wat langer over het reizen te kunnen doen. Wat de langere afstanden betreft, maakt het qua tijdsbeslag zelfs nauwelijks uit of je de auto of de trein neemt. Het NS-maandabonnement – waardoor ik buiten de spits en in de weekeinden niets hoef te betalen – heb ik er halverwege de maand al uit, want ik reis relatief veel.

Intussen is de auto op leeftijd en ik neig ertoe om hem niet te vervangen, maar in uitzonderlijke gevallen er een te gaan huren. In elk geval komt er geen elektrische auto. De gedachte dat die milieuvriendelijker zou zijn, vind ik zwaar overtrokken.

Gerelateerd