23 maart 2020

Preken zonder toga

Geschreven door Alleke Wieringa

Het welkomstwoord uitspreken, een schriftlezing doen en een preek zeggen voor een virtuele gemeente, die samenkomt rond een digitaal aangestoken kaars? Zonder toga en vanachter de keukentafel? Welkom nieuwe realiteit.

Maarten van der Bijl en Arend van Baarsen kwamen in het begin van de afgelopen week met het idee om een radio uitzending op zondagmorgen te maken. Arend is goed in radiotechniek – hij snapt hoe het computerprogramma hiervoor werkt en heeft de benodigde apparatuur. Maarten dacht technisch mee, en verzorgde de muziek. Beiden hebben ze een enorm muziek- en geluidenbestand om inspiratie uit te putten. Ik mocht de teksten doen. Samen ontwierpen we een script en maakten we reclame voor de uitzending.

Zaterdagmiddag hebben we alles zo goed mogelijk ingeregeld, proefuitzendingen gedaan om te kijken of alles naar behoren door zou komen. En hebben we vooral ontzettend veel lol gehad. Let wel, we zaten niet bij elkaar, maar in Nieuwegein, Maarssen en Houten. Geweldig dat dit mogelijk is!

Een kerk vol bij de radio

Live uitzenden is één ding, maar dan moeten er ook luisteraars zijn. En of dat gelukt is! Er hebben 86 aansluitingen meegedaan en je kunt ervan uitgaan dat op veel aansluitingen twee mensen geluisterd hebben. Van minstens twaalf mensen weet ik dat dit hun eerste kennismaking met het Geertegebeuren was, en ze vonden het oprecht mooi!

Mensen appten, belden en mailden ons en wij verwerken hun opmerkingen, waar mogelijk, in de uitzending. Er kwamen gedichten binnen en foto’s. En zo was er een dik uur lang een gevoel van verbondenheid van huis tot huis. Terwijl jullie ondertussen een kopje koffie pakten en of gezellig zaten te ontbijten met één van de mooie muziekstukken, zaten wij ‘achter de schermen’ te overleggen hoe we het volgende item zouden aanpakken. En zo was de eerste live uitzending van Radio Geertekerk een feit. Ik vond het heel spannend en super inspirerend om te doen. Een totaal nieuwe ervaring, die voor mij echt hoort bij de vernieuwende ‘bijwerkingen’ van de vreemde situatie waarin we met z’n allen verzeild geraakt zijn.

Uitzending gemist?!

Natuurlijk hoop ik iedereen zo snel en verstandig als mogelijk weer in levenden lijve te ontmoeten, tot die tijd is dit een mooie oplossing. De uitzending staat inmiddels online (wow Arend, dat is snel!) om nog eens te beluisteren: https://utrecht.remonstranten.nl/kerkdienst/ Even iets naar beneden scrollen en dan zie je daar de afspeelbalkjes van de meest recente kerkdiensten, ook van toen we nog ‘gewoon’ in de kerk zaten. Wij wensen je veel luisterplezier.

Over Alleke Wieringa

Alleke Wieringa

Alleke Wieringa is predikant van de Geertekerk

Gerelateerd