Noodzakelijke wellbeing in coronatijd
Geschreven door Jaap MarinusJe studententijd is de mooiste tijd van je leven. Dat is een wijsheid en een waarheid. Ik denk er nog geregeld aan terug. Iedere ochtend rond 9.00 uur gewekt worden door de zon die mijn kamer zonder gordijnen binnenscheen op de rode vloerbedekking. Avondjes met vrienden, wijntjes, muziek, goede gesprekken en sigaretjes op het balkon. Wat een geweldige tijd.
Anno 2020 is alles anders. Studenten zitten veel alleen op hun kamer en spreken sporadisch iemand. Vriendschappen vinden weinig verdieping en buiten de eigen bubbel wordt geen koffie meer gedronken. De behoefte aan een wandeling en een gesprek met iemand buiten de eigen wereld groeit, zo ondervonden Marthe de Vries en ik, tijdens de Wellbeing Week in Utrecht.
Goed voor jezelf zorgen
De Wellbeing Week is een initiatief van de Universiteit Utrecht. Een geweldig goede week, zeker in deze donkere en eenzame tijd. Het idee is dat er aandacht wordt geschonken aan het welzijn van studenten en dit op een laagdrempelige manier en in verschillende vormen bespreekbaar te maken. De Wellbeing Week was van 16 t/m 20 november, voor alle Utrechtse studenten. Ze konden zich inschrijven op verschillende activiteiten, waaronder een een-op-een-gesprek met een professional.
En zo kwamen de studenten naar de Geertekerk voor een wandeling en een goed gesprek. Hoewel door corona alles online werd gehouden bleef ik fysieke ontmoetingen aanbieden en dat werd zeer gewaardeerd. Elkaar kunnen aankijken, samen lachen en in de rede kunnen vallen, zonder technische storingen. Dat was een verademing en zo hebben wij dat ook ervaren. Studenten gaven aan enorme behoefte te hebben aan een wandeling en een gesprek met iemand over dingen die er toe doen.
Kansen voor kerken
Eerlijk is eerlijk, ik had niet verwacht dat de ruimte die ik had gereserveerd voor deze gesprekken, zo snel vol zou zitten. Er is grote behoefte aan geestelijke zorg, pastoraat. Misschien moet daar een nieuwe naam voor worden gezocht. De organisatie van de Wellbeing Week noemt het a bright conversation of een zinnig gesprek. Feit blijft dat kerken geweldige ruimtes bieden (zowel qua expertise als entourage) voor dit soort gesprekken.
De vraag is nu of en hoe we de kerk open kunnen stellen voor (jonge) mensen die behoefte hebben aan een goed gesprek en hoe we ze kunnen laten weten dat ze bij ons terecht kunnen. Ideeën zijn welkom. Zinnige gesprekken lijken mij een waardevolle toevoeging aan de plekken waar een kerk staat (en daar waar ze ontbreken) en een vervulling van een grote behoefte in deze doorgedraaide tijd.