De Avond van het Slachtofferschap

Het gebeurt nogal eens: mensen die vooral anderen de schuld geven van hun ongeluk. NRC-journalist Tom-Jan Meeus, psychologe Hetty Zock, cabaretier Maarten Ebbers en maatschappelijk activisten Caroline Sarolea en Fatouch Chanaat analyseren op 25 oktober in de Geertekerk de verleiding om in de slachtofferrol te schieten. Soms terecht, maar soms kan het ook anders.

Slachtofferschap als politieke jackpot

Van Geert Wilders tot Emile Roemer: politici bedrijven nogal eens slachtofferpolitiek. Ze presenteren zich als steun en toeverlaat van de slachtoffers van ‘kwalijke’ ontwikkelingen. NRC Handelsblad journalist Tom-Jan Meeus noemt inspelen op slachtofferschap de politieke jackpot. Wie erin slaagt zich voor te doen als de ideale redder, scoort hoog in de peilingen. Maar leidt deze strategie kiezers niet tot passieve kiezers, vraagt Meeus zich af.

Wortels van het slachtofferdenken

De een voelt zich sneller slachtoffer dan de ander, stelt religiepsychologe Hetty Zock (Rijksuniversiteit Groningen). Bij tegenslag gaat de een nog meer zijn best doen, terwijl de ander wegzinkt in het gevoel dat hij of zij het ook allemaal niet kan helpen. Hoe ga je eigenlijk met teleurstellingen om en zijn er ook manieren om je aan je eigen slachtoffer rol te ontworstelen. Hetty Zock gaat op zoek naar de wortels van slachtofferdenken.

Eigen kracht eerst

Hoe laat je mensen hun eigen mogelijkheden en krachten ontdekken en haal je ze uit een slachtofferrol? Caroline Sarolea en Fatouch Chanaat van de stichting Al Amal organiseren overal in Utrecht projecten om mensen te verbinden en in beweging te krijgen. Hoe doen ze dat en wat kan je daar voor jezelf van leren?

De liedjes van Maarten Ebbers

Als een rode draad door de avond lopen de liedjes van Maarten Ebbers. Deze cabaretier en winnaar van het Leids Cabaret Festival zingt over wat anderen hem aandoen, maar ook hoe hij probeert om anderen te redden.

Praktisch

De Avond van het Slachtofferschap is op 25 oktober en duurt van 20:00 tot 21:30. De locatie is de Geertekerk. Geertekerkhof 23, Utrecht. De toegang is 10 EUR. Studenten, U-Pas houders en vrienden & leden van de RGU betalen 5 EUR. Kaarten zijn online en aan de deur verkrijgbaar.