Open Monumentendag | Utrecht verbindt!
De Geertekerk is een van de monumentale kerken die de Utrechtse binnenstad rijk is, met een geschiedenis die teruggaat tot halverwege de dertiende eeuw. In de jaren vijftig van de vorige eeuw kwam de kerk in het bezit van de Remonstrantse Gemeente Utrecht.
Op de jaarlijkse Open Monumentendag op 14 september 2024 is de Geertekerk opengesteld van 10.00 – 17.00 uur met volgende optredens :
- 11:00 – 11.20 uur A-capella koor ZILT (Zingen is leuk toch)
- 12:00 – 12.20 uur A-capella koor ZILT (Zingen is leuk toch)
- 13:30 – 14:00 uur Vocaal ensemble Con Sensus
- 15:30 – 16:00 uur Utrechts kamerkoor
Welkom !
Open monumentendag Utrecht | Utrecht verbindt!
Op zaterdag 14 september is het weer Open Monumentendag. Het landelijke thema ‘Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’ wordt op Utrechtse wijze ingevuld. Deze editie wordt op vrijdag 13 september muzikaal geopend door het Domstad Jeugd Orkest (DJO), om 19.30 uur op het Domplein. Utrecht verbindt! Dit jaar staat onder andere de geschiedenis van de stad als geografisch knooppunt centraal. Bezoek de resten van de Romeinse Limes op het Domplein, de Utrechtse werven – uniek in de wereld – en het Maliebaanstation, dat dit jaar haar 150-jarig bestaan viert. Ook zijn beeldbepalende monumenten van het spoorwegerfgoed langs de Daalsedijk en het werkspoorgebied opengesteld.
Parallel aan de letterlijke ‘routes en verbindingen’, is er aandacht voor de ‘sociale netwerken’ die een maatschappelijke stempel hebben gedrukt op de stad, zoals armenzorg of weeskinderenopvang. Voorbeelden van monumenten die daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld, zijn het voormalige Tivoli (Oudegracht 245), het Hieronymushuis (Maliesingel 77) en de Fundatie van Renswoude (Agnietenstraat 5). Ook worden monumenten belicht die een brug slaan tussen het verleden en heden, en de band tussen bewoners en stad versterken. Met als bekendste ‘verbinder’ de Domtoren, die na jarenlange restauratie weer uit de steigers is gekomen. In totaal zijn 91 monumenten te bezoeken, waaronder een vijftal in Leidsche Rijn en negen Waterlinieforten. Alle monumenten en activiteiten zijn te vinden op de website www.openmonumentendagutrecht.nl of in de Monumentenkrant die op 6 september in de stad wordt verspreid.