3 oktober 2022

Niets is volbracht

Geschreven door Aly Meijer
Actueel Foto: Aly Meijer Niets is volbracht

Er is een nieuwe tekst gemaakt op de muziek van de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach. Die tekst gaat over het lijdensverhaal van LHBTIQ+ers. Tijdens het Festival Oude muziek was de première.

Er worden in deze Passion allerlei waargebeurde verhalen verteld over rechtzaken, martelingen en moorden, die deze groep mensen heeft moeten ondergaan, en die plaatsvonden zowel in de geschiedenis als nog steeds in het heden. Dat is niet fijn om te horen, maar het is wel de realiteit, waar we vandaag de dag nog steeds mee te maken hebben. Een deel van de Utrechter Johannes Passion gaat zo:

‘Vandaag weten we maar al te goed van de folterdaden,
steeds opnieuw overwint de moed, om het onrecht te verraden.
O, mens, stel orde op zaken,
laat de willekeur niet overwinnen. Maak al het leed openbaar,
laat je niet bedriegen.

Er kunnen hier nog vele namen worden genoemd. Bijvoorbeeld die van Kleo Flores, een lesbische activiste, tijdens een bustocht verdwenen, ontvoerd, in Mexico. Men vond haar terug, gefolterd en in stukken gesneden. Mariella Franco, die streed voor meer vrouwenrechten en getrouwd was met haar vriendin, verging het niet anders. Aan dergelijke haatmisdrijven is tot op de dag van vandaag geen einde gekomen. Daarom:

Niets is volbracht

Niets is volbracht,
geen troost voor de gekwelde harten:
‘De moordenaars vrij,’ een zin die de pijn van de slachtoffers hoont.
Waar zijn de redders, waar de kracht?
Wie leidt de strijd?
Niets is volbracht.

Te velen zijn dood.
Zijn tot zwijgen gebracht.’

Via Amnesty International kreeg ik afgelopen maand een oproep om actie te voeren voor twee jonge vrouwen uit Iran. Ze kregen de doodstraf vanwege hun seksuele geaardheid en omdat ze openlijk op durven te komen voor de rechten van LHBTI+’ers.

De twee vrouwen zijn veroordeeld voor ‘het verspreiden van corruptie op aarde’ – een vage term waarmee ongewenst gedrag wordt aangeduid. Eén van de vrouwen, Zahra Sedighi-Hamadani genaamd, werd in oktober vorig jaar opgepakt, want zij plaatste berichten op de sociale media waarin ze zich uitspreekt voor LHBTI+-rechten. Ook werkte ze mee aan een documentaire van de BBC over de behandeling van LHBTI+’ers in de Koerdische regio van Irak.

Vandaag kreeg ik nog een oproep van Amnesty International. Iedereen kon het lezen in de krant. Op 13 september 2022 werd de 22-jarige Iraans-Koerdische Jina Mahsa Amini gearresteerd door de “zedenpolitie” omdat ze zich niet hield aan de strenge kledingvoorschriften in Iran. Ze werd door agenten in elkaar geslagen en overleed drie dagen later aan haar verwondingen.

Waar zijn de redders, waar de kracht?
Wie leidt de strijd?
Niets is volbracht.

Vier de diversiteit

Op 2 oktober mag ik voorgaan in een Regenboogviering in de Waalse kerk in Arnhem. Er treden twee roze koren op, Het Herenakkoord uit Arnhem en De Wilde Bessen uit Utrecht. We vieren dat we de diversiteit kunnen vieren en we gedenken het leed wat mensen is aangedaan en nog steeds wordt aangedaan. Ik voel me wat betreft dat laatste behoorlijk machteloos. Ik ben diep onder de indruk van mensen zoals Zahra Sedighi-Hamadani die blijven strijden tegen dit onrecht, met gevaar voor eigen leven.

De teksten uit het oecumenisch leesrooster van deze zondag, geven mij steun en troost:

Uit Psalm 37:
14 Zondaars trekken hun zwaard
en spannen hun boog,
om zwakken en armen te doden,
om af te slachten wie eerlijk hun weg gaan.
15 Maar het zwaard dringt in hun eigen hart
en hun bogen worden gebroken.
16 Beter het weinige dat een rechtvaardige heeft
dan de rijkdom van talloze zondaars.
17 De macht van de zondaars wordt gebroken,
maar de ENE zal de rechtvaardigen steunen.
18 De ENE trekt zich het lot van onschuldigen aan,
hun bezit blijft voor eeuwig behouden.

En uit Lucas 17:
1 Tegen zijn leerlingen zei hij: ‘Het is onvermijdelijk dat er mensen ten val worden gebracht, alleen: wee degene die daarvoor verantwoordelijk is! 2 Het zou beter voor hem zijn als hij met een molensteen om zijn nek in zee werd geworpen dan dat hij ook maar een van deze geringen ten val zou brengen. 3 Let dus goed op jezelf! Indien een van je broeders of zusters zondigt, spreek die dan ernstig toe; en als ze berouw hebben, vergeef hun.

Gerelateerd