23 februari 2017

Weg met het geloof, leve de Oriëntatie cursus!

Geschreven door Florus Kruyne

Het woord geloof kan ik niet meer horen. Het is voor mij versleten en bron van misverstanden. En hét geloof als iets vastomlijnds is helemaal erg. Het woordje wát komt meteen om de hoek kijken. Geloofsinhouden, ook zo’n vreselijk woord. In het rijtje opvattingen en meningen waarvan er legio zijn en waar niemand warm of koud van wordt.

Levensoriëntatie

Maar hoe noemen we ‘het’ dan wel? Spiritualiteit? Kan. Ik kies nu voor levensoriëntatie, ook al klinkt dat weer een beetje technisch. Het duidt aan hoe je leven gericht is, waarop het georiënteerd is. Waar je hart voor klopt, waar je voor leeft of naartoe leeft. Wat zijn de bakens waarop je koerst in de metafoor van het schip op het water.

Elke zondagmorgen zitten we, als we tenminste geen ‘dwarsopstelling’ hebben in een heel bepaalde richting in de Geertekerk, gericht naar het Oosten, het morgenlicht, het Licht van de Hemelse Zon. Dat is nou heel letterlijk, fysiek, levensoriëntatie. Vaak en bij veel mensen gaat dat onbewust. Hun leven is intuïtief georiënteerd op het goede, het Licht, de Liefde of juist op het tegenovergestelde of iets anders zoals op overleven.

Een goed gesprek, een impuls of een mijlpaal?

Om jouw levensoriëntatie te verkennen en bewust te worden is er de Oriëntatie cursus. Zes donderdagvonden: 9, 16, 23 & 30 maart, 20 april & 11 mei 2017 in de Geertekerk (van 8 – 10 ’s avonds). Je bewust worden van kan in je eentje, maar er gaat niets boven een goed gesprek. De uitwisseling met andere ‘bewustworders’ en een traditie, de remonstrantse in dit geval, helpt om wat je misschien ergens al weet, meer beschikbaar te krijgen. Je er meer bewust mee te verbinden.

We praten aan de hand van thema’s, zoals God of ‘Bron van zijn’; Jezus, rijp voor het oud papier of inspirerend leraar; menselijke geest – goddelijke geest; een spirituele gemeenschap; oude en nieuwe rituelen etc. Geef je snel op als deze cursus bij jou past of als je meer informatie wilt: rgu@geertekerk.nl of kruyne@planet.nl Op donderdag 9 maart beginnen we. Zeker een impuls en misschien wel een mijlpaal in je levensoriëntatie.

Over Florus Kruyne

Florus Kruyne

Florus is predikant van de Geertkerk

Gerelateerd