22 april 2016

Ruimzinnigheid

Geschreven door Florus Kruyne
Remonstranten Foto: Sascha Láoh Ruimzinnigheid

Haast

We hadden afgesproken in de Geertekerk, een man die zoekende was en zo zijn er velen. Ik bespeurde bij hem een zekere haast om snel een geestelijk onderdak te vinden, snel opnieuw houvast. ‘Mag je jezelf de tijd geven om te onderzoeken, te proeven en na te denken?’ was mijn vraag. Ja, dat was wel zo. ‘Inderdaad mijzelf de tijd gunnen’, was zijn reactie.

Niet weten

Hij vertelt meer. Dat hij het eigenlijk allemaal niet weet op dit moment. De oude dogmatische opvattingen hebben diepe wortels in hem, maar hij komt er niet meer mee uit. Er zijn vooral veel vragen. ‘Mag je het op dit moment gewoon niet zo goed weten?’ was een volgende vraag. Inderdaad hij kon de antwoorden niet meer afdwingen. Er was bij hem wél een gevoel dat God alles te maken heeft met liefde.

Veelkleurigheid vanaf het begin

Hij vraagt er naar hoe ik God, Jezus en Pasen zie. Ik kan alleen maar zeggen hoe ik het zie en dat dit niets zegt over waarheid voor een ander. Dit verschil in visie, dit persoonlijke was er van begin af aan. De twaalf leerlingen van Jezus waren allemaal verschillende personen, met verschillende levensgeschiedenissen, temperamenten, naturen. Ze hebben allemaal iets anders waargenomen en begrepen van Jezus, net iets anders gekleurd. Geloof is altijd persoonlijk gekleurd. En dat mag, sterker nog, dat kan niet anders. Met die veelkleurigheid kunnen we elkaar enorm verrijken.

Korrels goud

Hij vertelt dat hij in kringen verkeert waar mensen lief en betrokken zijn naar elkaar toe. Maar ze weten ook wel heel precies wat wel en niet het ware geloof is. Het woord ‘ruimte’ valt. Ik zie hem zich ontspannen en zuchten. Daar lijkt hij naar te snakken, naar ruimte voor de geest, ruimte voor de ziel. ‘Vrijzinnigheid’ is in zijn systeem een woord dat afkeer opriep en dit nog steeds doet. Zijn afkomst was helemaal anti-vrijzinnig. ‘Ruimzinnigheid’, ah, dát is het woord. Dát is wat hij zoekt en velen met hem, nog altijd: ruimte om vrij te denken, te ervaren, te onderzoeken en af en toe iets van waarde te vinden, wat klopt bij wie jij bent. Korrels goud in een ruimzinnig landschap.

 

Over Florus Kruyne

Florus Kruyne

Florus is emeritus-predikant van de Geertekerk

Gerelateerd