16 augustus 2023

Op pelgrimstocht

Geschreven door Lense Lijzen

In het Noord-Franse Noyon staat een van de oudste gotische kathedralen van het land. In dit slaperige stadje is het de grote trekpleister voor toeristen maar verder is er niet zoveel bezienswaardigs.

Calvijn

Behalve voor wie zijn protestantse geschiedenis wat beter kent. Want hier, bijna in de schaduw van de enorme kerk, werd in 1509 Jean Calvin (toen nog Cauvin) geboren. De grote reformator werd overigens gedoopt in de Sainte Godeberthe, tegenover zijn geboortehuis. Van die kerk is niets meer over, er staat een redelijk modern cultureel centrum dat de Noyonnais de nodige ontspanning moet brengen. Maar Calvijns geboortehuis staat er nog wel, althans het Musée Jean Calvin staat op de plek waar het gestaan heeft of moet hebben.

Remonstrantse wortels

Natuurlijk hebben we dit museum bezocht. Als remonstrant moet je immers je ‘roots‘ kennen en die liggen dus ook hier. Het kleine museum wordt beheerd door een aparte stichting, die het Franse protestantisme vol verve voor het voetlicht brengt. En de historie daarvan ligt voor een groot deel ook in deze streek, in Picardië; een geschiedenis die de latere remonstranten dus delen met de rechtgeaarde calvinsiten. Want de families van de remonstrantse hoogleraren Etienne de Courcelles en Jean le Clerc komen er oorspronkelijk ook vandaan, namelijk uit Amiens en Beauvais. Families die al in de 16e eeuw overgingen naar het protestantisme en later onder andere naar Genève trokken.

Bloedige geschiedenis

In het huis van Calvijn werd de vaak bloedige strijd tussen de katholieken en protestanten nog eens duidelijk verteld. Zoals de roerige Bartholomeüsnacht in 1572 waarbij veel protestanten het loodje legden. Volgende week is dat 450 jaar geleden. Of daar op onze Nederlandse middelbare scholen nog over verteld wordt, betwijfel ik. Maar voor de Fransen is het een belangrijk jaartal, in veler ogen een dieptepunt.      

Toeristisch weetje

Later op onze reis zouden we ook Beauvais bezoeken en een dienst bijwonen in de kerk van de Église Protstante Unie de France in Amiens. Steden met twee van de bekendste Franse kathedralen. Maar dus ook de bakermat van twee remonstrantse theologen van naam. Een aardig weetje als u over de snelweg naar het Franse zuiden raast, of misschien aanleiding om in deze boeiende regio toch een keer kwartier te maken.

Gerelateerd