15 januari 2021

Eenheid van christenen

Geschreven door Florus Kruyne

Al 20 jaar is er een samenwerkings- en ontmoetingsverband van een 7 – tal binnenstadskerken, het zogenaamde ‘Buurkerkenoverleg’ (Doopsgezinde, Vrij Katholieke, Baptisten-, Lutherse, Oud Katholieke, Waalse en Remonstrantse kerk). Op de derde zondag van januari begint de ‘week van gebed voor de eenheid van christenen’. Dat is al jaren voor de Buurkerken een moment om vorm te geven, misschien niet zozeer aan eenheid, maar aan de ervaring van verbondenheid van nogal uiteenlopende christelijke tradities dichtbij ons in de buurt.

Ook in de Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken en de landelijke Raad wordt de nodige aandacht besteed aan de oecumene.

Zondag 17 januari

Aanvankelijk was het de bedoeling om een gezamenlijke dienst te houden in een van de binnenstadskerken op zondag 17 januari, het begin van de week van gebed. Maar door de coronacrisis kan dit nu niet gerealiseerd worden. In plaats daarvan zal er op zondag 17 januari in alle 7 kerken een dienst gehouden worden, met een gemeenschappelijk thema, ‘de doop van Jezus’, eenzelfde lied (1005 ‘Longing for Light’) en een gebed voor Utrecht. Ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van het Buurkerkenoverleg worden de overwegingen van 17 januari en de teksten van de avondgebeden (zie hieronder) gebundeld, aangevuld met een terugblik op 20 jaar ontmoeting en vervolgens uitgegeven.

Vier avondgebeden

In het vervolg op de zondagsviering van 17 januari wordt er op 4 aansluitende avonden om 20.00u een Avondgebed uitgezonden, telkens vanuit een andere geloofsgemeenschap:

De avondgebeden zijn te vinden op de website van de Geertekerk en ook op de afzonderlijke websites van de Buurkerken en van de USRK.

U bent van harte welkom op 17 januari en bij de Avondgebeden!

Over Florus Kruyne

Florus Kruyne

Florus is emeritus-predikant van de Geertekerk

Gerelateerd