19 oktober 2015

Wat je altijd had willen weten over geloof maar te bang was om te vragen

Geschreven door Tom Harkema

Nieuwsgierig, dat was de 35-jarige Jurjen Helmus. Hij kwam ruim vijf jaar geleden via een buurman in contact met oud-rechter Jan-Willem Nieuwenhuijsen, die in Utrecht op vier avonden in gesprek gaat over het christelijk geloof. ‘Wat houdt het eigenlijk in en doet het jou persoonlijk wat’, is de kernvraag van de bijeenkomsten met de titel ‘Dwarsgeloven’. In een open sfeer in gesprek. Niet om te overtuigen, maar puur als kennismaking. Jurjen, zonder kerkelijke achtergrond, en zijn vriendin Madelief Brok, van RK-komaf, maar niet meer actief, gaven zich op en kwamen er achter dat Jan-Willem de gave heeft gesprekken te (bege)leiden, zonder ook maar iets op te dringen.

Daarom willen ze het eigenlijk ook geen cursus noemen, die vier keer ’Dwarsgeloven’. “Je krijgt zelf veel ruimte voor je persoonlijke verhaal, twijfels en vraagtekens en Jan-Willem is erudiet, prettig en zeker niet opdringerig”, zeggen Jurjen en Madelief. Zij vinden het echt iets voor mensen die (vrijwel) nooit iets met geloof hebben gehad of die veel zijn kwijtgeraakt op dat gebied. Als je meer wilt weten, dan mag je contact opnemen met Jurjen en Madelief.

Dit is je kans

Een nieuwe cursus (om dat woord toch maar te gebruiken) onder leiding van Jan-Willem begint weer op maandag 2 november aanstaande en is van 20.00 – 22.00 uur in de Geertekerk in Utrecht. De vervolgavonden zijn op 9, 16 en 23 november. Een diploma krijg je niet, wel veel plezier, kennis en inspiratie. Het kost veertig euro, studenten half geld. Ga in een prettige, warme omgeving op zoek naar de wortels van religie en spiritualiteit, waarbij je eigen geschiedenis ook aan bod komt. Iedereen is welkom, ook mensen van buiten Utrecht.

Dwars geloven: een hernieuwde kennismaking met het christelijk geloof
2 november 2015 - 23 november 2015, 20.00 - 22.00 uur, Utrecht

Moet je niets meer van de kerk hebben, maar laat het geloof je toch niet los? Dan is deze groep iets voor jou. Je gaat op zoek naar de wortels van religie en het christelijk geloof, waarbij jouw eigen geschiedenis, zowel positief als negatief mee speelt. Jan-Willem Nieuwenhuijsen - tussen 1978 en 1989 algemeen secretaris van de Remonstranten - is...  Lees verder

Gerelateerd