8 september 2017

Zwerven en wortelen: Waar ben jij het liefste?

Geschreven door Alleke Wieringa

Een marktplein boordevol kleurige kramen. Het is de eerste zaterdag in september. Heel Houten laat zich zien. Dat wil zeggen: alle maatschappelijke organisaties presenteren zich. Dat gebeurt ieder jaar als aftrap van het cursussenseizoen. Een soort ‘Startzaterdag’ dus. Je vindt er politieke partijen – (en altijd een lekkere appel bij het CDA), Veilig Verkeer ( met van die slimme reflectoren), voetbalclubs waar je mag scoren in open doel, de zeeverkenners met een stoere vlet op een trailer. En ga zo maar door. Ingeklemd tussen een ‘Meer bewegen-praktijk’ en de Theosofen was de Remonstrantse Werkgroep Houten present. Dat doen we elk jaar.

Belletje van de voorzitter: ‘Of ik nog iets wist om een beetje op te vallen’. Na enig heen en weer gepraat werd het dit. Ik zou voor de kraam op een krukje gaan zitten tekenen. Dat maakt mensen nieuwsgierig. Op een groot wit vel stond de vraag: waar ben jij het liefste? Dit als aansluiting bij het jaarthema Zwerven en Wortelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En ik nodigde mensen uit om voor zichzelf het ideale plekje te bedenken in een landschap. Zo wilde een meisje graag zwemmen omdat ze in het water de ruimte had om alles te doen wat op het land niet kon. En een meneer wilde een boot om op avontuur te kunnen gaan. Mijn tweede vraag was dan: ‘en wat brengt je dit?’  Zo nodigde ik ze uit om kort en met een ‘light touch’ na te denken over zingeving. Ik tekende voor hen hun droomplek. En we praatten er onderwijl een beetje over verder. Aart en Ello vingen hen daarna nog even op met verdere informatie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo ontstonden er in drie uur tijd twintig verrassende mini-interviews en een kleurig vel met tekeningen. Die tekening heeft vervolgens (samen met mij) dienst gedaan in Geldermalsen bij de Werkgroep West Betuwe: daar was het ook al startzondag. Het ging daar over Psalm 1 waarin een mens, die het goede kiest vergeleken wordt met een boom die wortelt bij een waterstroom. 

Ook al zo’n mooie plek om te zijn. Komende Startzondag zal het hier ook over gaan in de Geertekerk, en dan heeft Florus Kruyne dienst. 

 

Over Alleke Wieringa

Alleke Wieringa

Alleke Wieringa is predikant van de Geertekerk

Gerelateerd