16 maart 2023

Zoek de overeenkomsten….

Geschreven door Jan van Aller

Zomaar iets wat me weer eens te binnen schoot toen ik laatst op een mooie vries-ochtend het ragfijne netwerk van takken en takjes zo scherp afgetekend tegen de heldere ochtendlucht zag:

‘In de natuur zie je bepaalde structuren telkens terug op verschillende schaalgrootte’ , aldus mijn lieve, wijze (en al zeer wijlen) schoonmoeder. – Zo lijkt de golfstructuur van duinenrijen in een woestijn, sprekend op de kleine golfjes bij een windvlaag op het water; en ook weer op de grootste golvenrijen op de open zee. Of lijkt de opbouw van onze hersenen opvallend veel op die van de binnenkant van een walnoot. Als iemand nog meer van dit soort opvallende overeenkomsten kent hoor ik ze graag! gjvanaller@gmail.com

Mooi hè

En zo dacht ik dus die ochtend: diezelfde mooie structuur van steeds fijner wordende vertakkingen zie je dus bij deze boom; én bij de nerven van een boomblad – maar ook b.v. in de aderen en luchtpijpjes van de longen – en zelfs, miljarden malen uitgezoomd, in de zogenaamde filamenten in het heelal: enorme slierten van miljarden sterrenstelsels. (als je daar nieuwsgierig naar bent: zoek bv. op de site www.astroblogs.nl onder ‘filamenten’)

Toeval? Of eenvoudig ’technisch’ te verklaren omdat dit soort structuren het beste functioneert? Of ….? Zeg het maar. Of liever: zeg het me maar in een persoonlijk gesprek. Want online zitten we voor je het weet in een fijn vertakt en eindeloos uitwaaierende structuur van meningen en overtuigingen….

Voor hier houd ik het dus bij: Mooi hè! En voor een nader gesprek erover: tot ziens, in de Geertekerk of elders.

Gerelateerd