14 april 2022

Wil je verandering? Geloof dan eerst dat verandering mogelijk is!

Geschreven door Jaap Marinus
Actueel Foto: Dumpert.nl Wil je verandering? Geloof dan eerst dat verandering mogelijk is!

Zomaar met je werk stoppen? Het zal bij velen van ons ondenkbaar zijn. Hopelijk is dat dankzij het plezier dat het werk geeft. Toch zijn er verhalen genoeg van mensen die blijven zitten waar ze zitten omdat ze financieel afhankelijk zijn geworden. Een koophuis en gezin zijn voor de hand liggende motieven om een onplezierige baan te blijven aanhouden. Toch zijn er ook jongeren die wegens een auto of scooter, vrienden en hobby’s zich genoodzaakt voelen te werken. Afgelopen week stopte DJ Wim aka Evert Baptist bij Radio Continu, omdat het plezier hem werd ontnomen. De reactie onder deze video met de meeste stemmen begint met: “Groot gelijk Wim!” Ik denk dan: was het altijd maar zo makkelijk.

Maar is dat het niet dan? Er is toch altijd een keuze? Maar voordat je kunt stoppen met je werk, ondanks dat je jezelf misschien helemaal klem hebt gezet, is gelóven dat je het wel redt. Voordat je ontslag kunt nemen, zul je in verbeelding een leven erna moeten kunnen voorstellen. Lukt dat niet, dan kan de situatie hopeloos aanvoelen. Met Palmpasen stond Psalm 73 op het oecumenisch leesrooster. Een vreemde keuze voor die zondag, maar toch bleef hij hangen. De Psalm is geschreven door Asaf en hij verbaast zich erover dat hij opkijkt naar de mensen die slecht doen, naar wie het voor de wind gaat. Hij kijkt neer op de dwazen die lijden. “Wat stóm,” lijkt hij te denken, “zo wil ik helemaal niet zijn!” Waarom overkomt slechte mensen niets slechts? En hij gaat zich verbeelden hoe God deze mensen zal straffen voor hun arrogante en opgeblazen levenshouding:

Ja, vergeefs hield ik mijn geweten zuiver
en waste ik mijn handen in onschuld!
Want ik werd gestraft, dag aan dag, en geslagen, elke morgen weer.
Maar ik zou spreken als zij, ik pleegde verraad aan Gods kinderen!
Dus bleef ik nadenken, ik wilde weten waarom –
het was een vraag die mij kwelde,
tot ik Gods heiligdom binnenging en mij hun einde voor ogen bracht.
Ja, U zet hen op een glibberig pad en stort hen in een diepe afgrond.
In een oogwenk is het met hen gedaan, hun ondergang, hun einde is een verschrikking.
Ze zijn als een nachtmerrie na het ontwaken, Heer,
bij het opstaan verjaagt U ze als beelden uit een droom.

De kracht van hoop

Nu zitten we in de Stille Week en staan we voor een hopeloze situatie. Afgelopen zondag kwam Jezus als koning Jeruzalem binnen. Halleluja! Maar nu spreekt hij over het einde. Over lijden. Over een laatste maaltijd. Hij wordt vernederd en geslagen. Z’n vrienden vallen in slaap. Jezus bang. De dood is nabij en alle hoop lijkt gevlogen.

We weten hoe dit verhaal afloopt. De dood heeft niet het laatste woord. We kunnen een ander leven verbeelden. Eentje waar ziekte en dood niet meer het laatste woorden hebben. Misschien niet omdat het werkelijkheid is of ooit wordt. Wel omdat we alleen met deze verbeeldingskracht hoop blijven houden. Alleen met deze levenshouding kunnen we zorgen voor verandering, voor een betere, schonere wereld. Alleen als we ons iets kunnen voorstellen zijn stappen richting het ideaal mogelijk. En dan kun je je baan opzeggen, omdat je weet dat er altijd hoop is. Dan kun je rechtvaardigheid nastreven, omdat je het voor ogen hebt gebracht. Dan blijven we hoop houden, ondanks het gevoel dat alles hopeloos is.

Over Jaap Marinus

Jaap Marinus

Jaap is predikant in de Parkstraatgemeente Arnhem en Inspirator bij Vrijzinnig Lunteren. 

Gerelateerd