22 juni 2016

Waarom mannen van stevige vrouwen houden. Tenminste, als ze honger hebben.

Geschreven door Tom Harkema
Actueel © Maaike Hoffer Waarom mannen van stevige vrouwen houden. Tenminste, als ze honger hebben.

‘Maar dan zal ik God werkelijk kennen, net zoals Hij mij werkelijk kent’. Mijn gedachten dwaalden weer behoorlijk af tijdens de Midzomermijmeringen, afgelopen woensdag in de Geertekerk. Een fijne avond werd het, piekfijn georganiseerd door de Utrechtse Remonstranten en aan elkaar gepraat door Rienk Wielenga met een eigentijds liefdessprookje. Want het ging over de liefde, deze avond en het ene optreden verraste me nog meer dan het andere. Zelf heb ik de nodige ervaring met dit onderwerp en dat gold voor alle ruim 150 bezoekers, schat ik zo. Een mooi gemêleerd gezelschap: twintigers, zestigers en wat daar tussen zit, vrouwen en mannen, hetero’s, homo’s. En natuurlijk gelovigen, in ieder geval in de liefde.

Paulus’ liefde

Uiteraard haalde Rienk de brief van Paulus aan de Korintiërs aan. ‘Geloof, hoop en liefde’ zijn in die Bijbelse brief verreweg de bekendste woorden, maar ik moest dus onmiddellijk aan de zin denken, waarmee ik dit stukje opende. Het zijn deze woorden die binnenkort op de grafsteen van mijn vader prijken en ik betrek ze ook op mijn persoonlijke verhouding tot liefde. Enfin, hoe dat zit, vult de lezer zelf wel in.

Aantrekkingskracht

Wetenschapsjournalist Mark Mieras vertelde beeldend hoe het met aantrekkingskracht tussen mensen zit. De hormonen vlogen ons om de oren, maar het woord werd pas vlees toen Mark een liefdestest afnam bij een verliefde jonge vrouw in de zaal. Het spatte ervan af en mij ontroerde die volkomen overgave aan haar liefdespartner. Wist je trouwens dat hongerige mannen dikkere vrouwen aantrekkelijker vinden dan mannen die net hun buikje vol gegeten hebben?

Boudewijn de Groot

Utrechts stadsdichter Ingmar Heytze trapte af met enkele weemoedige en toch vrolijke gedichten over zijn liefdesavonturen. En de stemming werd helemaal vrolijk toen het koor Lamusa onder leiding van Maarten van der Bijl uit het niets de evergreen ‘Avond’ van Boudewijn de Groot inzette. Geschreven door zijn vaste tekstdichter Lennart Nijgh voor zijn toenmalige geliefde Anja, later vrouw van De Groot. ‘Ik geloof in jou en mij’, hoe vergankelijk kan het soms zijn.

Accordeon (of was het trekzak)

De Geertekerk is een perfect decor voor zo’n avond over de liefde. Wát een interieur, wat is ie mooi verbouwd en wat een akoestiek. Marijke Boon zorgde voor een paar uitsmijters met enkele hilarische liefdesavonturen, in sonnetvorm (‘dat kan iedereen met een rijmwoordenboek op schoot’) en in leuke, lieve en ondeugende liedjes, begeleid op haar trekzak. Of was het een accordeon? Ik ben bang dat ik meer weet van de liefde dan van muziekinstrumenten.

Ingmar Heytze schreef tijdens de Midzomermijmeravond een gelegenheidsgedicht.

Over Tom Harkema

Tom Harkema

Tom Harkema is coördinator vriendenwerving van de Remonstranten. In het verleden werkte hij o.m. voor dagblad Trouw en uitgeverij Kok ten Have. Voor zijn blog tomharkema.nl interviewt hij mensen over hun drijfveren.

Gerelateerd