26 juni 2024

Veteranenzondag

Geschreven door de redactie

Beste mensen van en rond de Geertekerk,

Mijn naam is Hannah Nováková. Op 30 juni ga ik voor het eerst voor in jullie mooie kerk. Ik ben gevraagd in het kader van de Veteranenzondag, een nieuwe traditie die aansluit bij de viering van de Veteranendag van zaterdag 29 juni. Sinds ongeveer negen jaar werk ik als krijgsmachtpredikant en beweeg me in de wereld van Defensie. Graag ga ik in de dienst iets vertellen over deze wereld en over het belang en de weerbarstigheid daarvan. 

Mijn weg naar Defensie was niet vanzelfsprekend. Als geboren en getogen Tsjechische heb ik me in de totalitaire tijd daar juist ingezet voor de mogelijkheid van een vervangende civiele dienst vanwege geloofs- en gewetensbezwaren. Maar blijkbaar is het een thema op mijn levensweg dat ik tegenstellingen moet en wil begrijpen, accepteren en omvatten want juist daar waar men van verschil uitgaat en van anders zijn van de ander, kan een wezenlijke dialoog ontstaan die ons samen verder brengt. 

Op mijn eigen levensweg probeer ik mijn atheïstische achtergrond te verbinden met mijn keuze voor christelijk geloof. Mijn Oostblok achtergrond met mijn leven in een Westerse maatschappij en in mijn huwelijk de Europese culturele traditie met de Zuid-Afrikaanse traditie van mijn man. We hebben drie dochters. De oudste is mijn bonusdochter, leeft in Australië̈ en dankzij haar hebben we ook twee kleindochters. De middelste is 29 jaar oud en de jongste 27 jaar en ze wonen lekker dichtbij in Nederland. 

Ik leer graag en daarom ben ik altijd blijven studeren. Na mijn theologie studie in Praag en Berlijn heb ik een jaar aanvullende studie gedaan in Nederland. Ik heb toen de vernieuwingsbeweging in de Rooms-katholieke kerk na de Tweede Vaticaanse concilie verkend. Op dit thema ben ik ook gepromoveerd. De opleiding Klinische pastorale vorming heeft mij geleid naar de opleiding supervisiekunde waar ik weer de smaak te pakken kreeg voor de lichaamsgerichte manier van begeleiden. Dat bracht mij tot de opleiding Integrated Psychotherapy en daarvandaan ben ik doorgegaan met de opleiding voor ontwikkelingstrauma therapie NARM en met NLP. 

Mijn eerste jaren bij Defensie werkte ik bij de Commando Zeestrijdkrachten en heb twee keer lang op oorlogsschepen gevaren, 4 en 6 maanden. Nu ben ik alweer ruim vier jaar geplaatst op het Vormingscentrum Beukbergen waar groepen militairen komen van alle vier de krijgsmachtonderdelen om gesprekken te voeren over thema’s die het werk in een geweldsorganisatie bij hen oproept. 

Graag tot ziens in de dienst van 30 juni! 

Gerelateerd