12 juni 2020

Verbinding

Geschreven door Gerard van den Berg

De ooievaar, de raaf, de bever van de Fabeltjeskrant. Op reis naar ons eigen strand met op de achtergrond de sierlijke zandduinen. De in Coronatijd veel bewierookte berenjacht. De afgelopen maanden ging veel van mijn tijd met mijn 3-jarige zoon op aan het creëren van nieuwe Legobouwwerken. Het was voor mij een herontdekking wat er met Lego allemaal mogelijk is. Wat de kracht van de verbeelding is. Bij elke creatie merkte ik ook dat ik telkens weer probeerde om losstaande Legostukken met elkaar te verbinden. Door middel van een brug, een poort of andere manieren van verbinding. Juist in een periode waarin de verbinding met de mensen om je heen in een ander daglicht staat. Zonder die verbinding was voor mij de creatie niet volledig.

Een eigen koers

Het zette mij aan het denken welke rol verbinding in mijn leven speelt. Zo vertelde ik mezelf altijd het verhaal dat ik een verlegen, teruggetrokken kind was. Gevoed door gebeurtenissen in mijn eerste schooljaren, waarbij om het in deze tijd te plaatsen, mij figuurlijk de adem werd ontnomen. Een kind, dat met doorzettingsvermogen koos voor een eigen koers in het leven. Een ander deel raakte daardoor op de achtergrond. De onbevangen en ondernemende peuter, die helemaal op ging in zijn eigen fantasie. Die de Tour de France of een WK Schaatsen op een klein Mens-erger-je-niet spelletje wist uit te beelden. Die met een paar buurtkinderen een dierenclub oprichtte om het welzijn van de dieren aan te kaarten. Een jongetje, dat zittend op zijn hond-op-wieltjes de wereld verkende.

Verbinding maken met jezelf

Bizar hoe jij je eigen verhaal inkleurt en daar ook naar gaat leven. En een ander deel van je minder toelaat. Misschien nodigt deze periode van bezinning wel uit tot het maken van verbinding met jezelf. In plaats van een vakantie naar een ver vakantieoord op reis in jezelf. Ontdekken welke kanten er nog meer in jou schuilen. Verbinding maken met jezelf om vervolgens met een frisse blik de verbinding te maken met de mensen om je heen. Als ware het een Lego-bouwwerk.

Gerelateerd