2 juli 2020

Utrecht in dialoog

Geschreven door Alleke Wieringa
Actueel Gerd Altmann via Pixabay Utrecht in dialoog

Hé, dat was een goeie ervaring: Utrecht in Dialoog.

De tijd vliegt als je met elkaar aan het praten bent

Dwalend over Facebook trof ik toevallig een uitnodiging om deel te nemen aan een zoom meeting over racisme. Organisatie: Utrecht in Dialoog. Utrecht in Dialoog brengt stadgenoten, die elkaar niet vanzelf tegenkomen, met elkaar in gesprek. Utrechters van alle leeftijden en achtergronden ontmoeten elkaar aan gesprekstafels van 6 tot 8 personen. Een dialoog is een openhartig, gelijkwaardig gesprek over thema’s die leven, waarin nieuwsgierigheid voorop staat. Hierin valt een wereld te ontdekken en te winnen! Deze sessie heeft racisme als onderwerp.

We verzamelden in een grote zoomgroep op het beeldscherm. Na een welkomstwoord door de gespreksleider en een ‘opwarmer’ voor het gesprek door een inleider, werden we in kleine praatgroepjes ingedeeld. We kregen te horen dat de omgeving veilig is om uit je hart te praten (geen links, geen meeluister toestanden etc.). Eén iemand leidde het gesprek en zorgde ervoor dat iedereen aan het woord kwam. Zo’n dialoog kent vier vaste elementen: je even voorstellen, wanneer had je het voor het laatst over racisme, wat droom je voor de toekomst en wat zou een heel klein eerste stapje morgen kunnen zijn? Al met al een gesprek van twee uur. Het vloog voorbij.

Mensen met een hart die wat willen veranderen in de wereld

Dit werkt! Het was een heel bijzondere ervaring, je ontmoet op een wezenlijke manier een groep onbekenden en je praat met elkaar over iets dat jezelf aangaat en dat hout snijdt. Door zo met elkaar in gesprek te zijn, verbreed je je horizon. We waren met een zeer gemêleerde groep: alle leeftijden, kleuren, levensovertuigingen en geaardheden door elkaar. Het allerbelangrijkst: dat we mensen met een hart zijn, ons zorgen maken en iets willen veranderen in de wereld. We willen ook kijken naar onszelf: onze onbewuste houding en verborgen vooroordelen.

We gaan het niet in twee uur oplossen, maar hoe bijzonder is het dat op een snikhete juni-avond meer dan twintig mensen toch voor de computer kruipen, en elkaar online willen ontmoeten? En je hoeft er niet eens voor uit huis. Snuffel eens verder op de site: www.utrechtindialoog.nl en breng eens een paar uur door met hele nieuwe mensen. De onderwerpen zijn divers. Er komt binnenkort een gesprek over rust in je leven, maar is er ook een over vrede of over huurdersbelangen.

Over Alleke Wieringa

Alleke Wieringa

Alleke Wieringa is predikant van de Geertekerk

Gerelateerd