29 mei 2022

Utrecht en haar kerken

Geschreven door Lense Lijzen

Op 2 juni start de viering van 900 jaar Utrechtse stadsrechten. Dat is natuurlijk een feestje waard en de komende maanden wordt er op allerlei fronten uitgepakt. De Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken (USRK) wil hierbij niet ontbreken en markeert met een vesper in de Domkerk de verbondenheid van de kerken met de stad Utrecht. In de binnenstad en daarbuiten is deze band goed zichtbaar in de aanwezigheid van vele oude en nieuwere kerkgebouwen en bovendien heeft een heel aantal kerken zijn hoofdkwartier in Utrecht.

Kennismaken

Na negen maanden kan ik nog niet zeggen dat ik alle kerkgebouwen al gezien heb of alle voorgangers al heb ontmoet maar dit aantal begint te groeien. Een van de bijzondere ontmoetingen was de middagviering in het Stiltecentrum van Hoog Catharijne waar ik voorging. Uit de loop van de winkels maar toch ook weer ertussen. Een paar weken daarna ontmoette ik tijdens het wachten bij de apotheek een oudere man die, toen er even een stilte viel, opmerkte: ‘Het lijkt het Stiltecentrum in Hoog Catharijne wel’. Hij bleek als brandweerman bij het veiligheidsplan van het ‘oude winkelhart’ betrokken te zijn geweest maar was nu alweer vele jaren in ruste.

Oecumene in de stad

Heel anders waren een paar maanden geleden de oecumenische vespers, een week nadat de oorlog in Oekraïne begonnen was. Met een collega was ik eerst bij een Franstalige viering in de Pieterskerk met 15 bezoekers en aansluitend in een stampvolle Domkerk met bisschop De Korte en scriba René de Reuver van de PKN. Zo kun je in onze stad leven met de kerkelijke eigenheid die bij je past maar ook de onderlinge band vieren, met als op 1 juni de verbondenheid met de 900-jarige stad en al haar inwoners.

Meer informatie in de flyer.

Over Lense Lijzen

Lense Lijzen

Lense is predikant in de Geertekerk in Utrecht. Daarvoor werkte hij in Groningen en Amsterdam.

Gerelateerd