24 september 2016

‘Der geilste Job der Welt’

Geschreven door Pieter Dronkers
Actueel © https://www.das-volle-leben.de ‘Der geilste Job der Welt’

Net als de Remonstranten, doet ook de Evangelische Kirche in Duitsland aan campagnes. 22 september begon ‘Dein Beruf. Das volle Leben’. Het doel van de campagne: meer theologiestudenten vinden die predikant willen worden. En van de making-of van de campagne krijg je inderdaad zin om aan de slag te gaan. Ellen Radtke, een van de geïnterviewde jonge predikanten, noemt dominee-zijn zelfs ‘der geilste Job der Welt’. Omdat je op de mooie en de ingewikkelde momenten mensen bij kunt staan.

Mijn afscheid als predikant

Ik kijk met dubbele gevoelens naar het filmpje, omdat ik net in de Geertekerk verteld heb, dat ik na twee jaar stop als predikant. Ik herken het enthousiasme bij de geïnterviewden en tegelijkertijd merk ik dat het bij mij vervlogen is. Omdat het predikantschap ook veel van je vraagt: een grote persoonlijke betrokkenheid en een diepe verbondenheid. Je moet om kunnen gaan met een chronisch gebrek aan tijd, zeker in een deeltijdaanstelling: er is altijd te weinig ruimte om zieken op te zoeken, stil te staan bij de worstelingen van mensen, mooie vieringen voor te bereiden, de broodnodige nieuwe initiatieven te ontplooien, te netwerken. Daardoor zijn alle verantwoordelijkheden mij steeds zwaarder gaan vallen. En het lukte mij niet om mijn takenpakket lichter op te nemen en zo mijn enthousiasme terug te vinden.

Prachtig beroep

En toch, blijft het een prachtig beroep. Dit jaar zijn bij het Remonstrants Seminarium 8 studenten begonnen aan de tweejarige opleiding tot predikant. Bijzonder, na jaren van een instroom van maximaal 1. Ik kan ze het ambt van predikant van harte aanbevelen. Het is intiem, het is creatief, het is mooi. Maar blijkbaar is het niet voor mij. En dat betekent afscheid nemen van een droom die ik als kind al had.

Tegelijkertijd blijf ik actief bij de Geertekerk, omdat ik me er thuis voel. En er ontstaat ruimte voor een prachtige nieuwe baan: Programmaleider Palestina en Israël bij vredesorganisatie PAX. Volgens Ellen Radtke niet de ‘geilste Job der Welt’, maar voor mij komt het wel redelijk in de buurt.

Gerelateerd