3 juni 2017

Pinksteren, Suikerfeest en vitriool

Geschreven door Tom Harkema
Actueel Denis Doukhan Pinksteren, Suikerfeest en vitriool

Kom, dachten drie remonstrantse theologen, nu het overnamegevecht tussen het Amerikaanse PPG en ‘onze’ AKZO Nobel dagelijks in het nieuws is, kunnen wij de feestdagen in ons land wel een likje verf geven. Ruil Tweede Pinksterdag in voor het Suikerfeest, was deze week hun boodschap. Een mooi voorstel, omdat het tijd wordt dat we recht doen aan de religieuze gevoelens van de ongeveer 1 miljoen moslims in ons land. En die Tweede Pinksterdag staat in de praktijk toch al volledig los van de uitstorting van de Heilige Geest, dus wat is het probleem?

Naast nette reacties, afwijzend of instemmend of een beetje ertussenin, bleek op de sociale media echter dat bij vele ‘reaguurders’ net zo’n gevoelige snaar werd getroffen als bij de discussie over Zwarte Piet. ‘Hoe dom kun je zijn plus wat een doortrapte NSB-mentaliteit’ en ‘Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig’ of ‘Erg goede reden de remonstrantse kerk te mijden als de pest’, ‘deze debielen’ en ‘ze moeten een bom bij jullie gooien’, allemaal te vinden op de Facebookpagina van de Remonstranten. En dan hebben we het nog niet over het gal en vitriool die te vinden zijn op GeenStijl.

Verdrietig, er is geen contacten tussen verschillende groepen mensen

Ik ben daar best verdrietig over. Niet omdat ik het volledig eens ben met onze theologen. Ik kan me beter vinden in de commentator van dagblad Trouw vanochtend, die voorstelt een extra vrije dag te creëren voor een door moslims zelf te bepalen feestdag en tegelijk Tweede Pinksterdag als vrije dag intact te houden. Zoveel vrije dagen hebben we niet in Nederland, dus dat kan best. Nee, ik ben verdrietig omdat uit de (te) felle reacties blijkt hoe groot de afstand inmiddels geworden is tussen bevolkingsgroepen in ons land. Ik vind het te simpel om mensen die verbaal uit de heup schieten te veroordelen, net zoals ik ook niet PVV-stemmers veroordeel. Een grote groep vertolkt de gevoelens van angst en onrust over de invloed van de Islam en de komst van vreemdelingen. Ik poets dat niet weg, want ik kan het begrijpen. Migratie, integratie, aanslagen, het is zo gemakkelijk om het aan elkaar te verbinden en te bedenken dat vroeger alles beter was.

Ik denk dat het er met de cohesie in dit land niet beter op wordt. De voorbije verzuiling had ongetwijfeld veel nadelen, maar zorgde er wel voor dat arm en rijk eerder met elkaar in contact kwamen dan nu. Ik kom uit een gereformeerd middenklasse-nest en kwam met jongens en meisjes uit alle sociale klassen in aanraking: op school, op de voetbalclub en in de kerk. Je kende elkaar en had als het ware op natuurlijke wijze contact en in zekere zin begrip voor de ander. En ook veel later, nog steeds lid van dezelfde voetbalclub, waren de politieke en sociale overtuigingen zeer verdeeld. Maar het samen spelen (en het bier na afloop) zorgde voor verbroedering en het wegslijpen van scherpe kantjes.

Bruggen slaan: samen aan tafel

Onze vrienden van de Om ar Alfarouq moskee in Overvecht nodigen ons zaterdag 10 juni weer uit om mee te doen aan de Iftarmaaltijd, een traditie die al tien jaar bestaat. Zelf kan ik er helaas niet bij zijn, vanwege een andere remonstrantse verplichting. Maar ik ben ervan overtuigd dat alleen door de ontmoeting we in staat zijn tegenstellingen misschien niet te doorbreken, maar wel te verzachten. Dus kom op, schuif aan bij onze medelanders in de moskee. Voel ik daar een zuchtje wind?

Samen uit eten! Uitnodiging Omar Alfarouq moskee in Utrecht-Overvecht
10 juni 2017, 20:45 uur, Arnodreef 51

De Ramadan is weer begonnen, een maand van verbroedering en bezinning, in deze tijd meer nodig dan ooit. En natuurlijk zijn we allemaal weer van harte welkom bij onze vrienden van de Omar Alfarouq moskee in Utrecht-Overvecht (Arnodreef 51) om daar op zaterdagavond 10 juni samen de Iftarmaaltijd te delen. Programma 20.45 uur - Inloop eerste etage, Arnodreef 51. 21.00...  Lees verder

Over Tom Harkema

Tom Harkema

Tom Harkema is coördinator vriendenwerving van de Remonstranten. In het verleden werkte hij o.m. voor dagblad Trouw en uitgeverij Kok ten Have. Voor zijn blog tomharkema.nl interviewt hij mensen over hun drijfveren.

Gerelateerd