2 augustus 2018

Opgeruimd is handig

Geschreven door Ineke Ludikhuize
Actueel Harry Strauss Opgeruimd is handig

Drie stapels

Als je, zoals ik, van groot naar klein verhuist, moet je veel opruimen. In mijn geval: heel veel. De laatste jaren zijn er veel opruimgoeroes opgestaan die middels boeken of trainingstrajecten ons willen leren hoe we dat moeten doen: opruimen. Al jaren hanteer ik het ‘drie-stapels-principe’. Verdeel alles in een kast of kamer in: bewaren, weet niet, weg’. Gooi de derde stapel meteen weg. Doe de eerste in dozen of zet terug. Laat de tweede liggen en beslis binnen een vooraf met jezelf afgesproken tijd (een week vind ik altijd fijn) wat er mee moet. En zo ga je dus het hele huis door. En aan het einde van de rit kijk je of de hoeveelheid spullen tot tevredenheid is geslonken of dat je nog een ronde moet.

Er waren heel wat rondes nodig voordat ik een garage, een zolder en drie verdiepingen tot een driekamerappartement had teruggebracht. Alles is tot vervelens toe door mijn handen gegaan. Van de plastic pandabeer die ik van mijn ouders kreeg toen ik een jaar werd (mocht blijven) tot de enorme verzameling boeken (moest weg op een paar boeken na). Nu woon ik met weinig spullen en met de supermarkt om de hoek als voorraadkast in een klein appartement en ik vind het heerlijk. Een opgeruimd humeur had ik altijd al. Nu is mijn hele leven opgeruimd. Ook handig voor mijn nabestaanden.

Gerelateerd