3 september 2020

Ontmoetingen in Coronatijd

Geschreven door Dieuwke Piebenga en Rien Wesseling
Actueel Marko Tomic via Pixabay Ontmoetingen in Coronatijd

Deze zomer maakten wij op onze tandem een fietstocht door Nederland. Van het Noorden naar het Zuiden langs de Nederlands-Duitse grens. We hadden ons voorbereid op verschillende landschappen. Maar dat viel wel mee. Weidse uitzichten in Groningen en heuvels in Limburg waren de grootste contrasten. Daartussen vooral akkers met mais, suikerbiet of aardappel, heide en bos. Zeker mooi, maar gaandeweg ook saai.

Afstandhouden

Gedurende de tocht veranderde ongemerkt de aard ervan. Niet het landschap leren kennen, maar Nederlanders ontmoeten. Elke avond overnachtten we bij particulieren. Vriendelijke mensen die hun huis openstelden voor wandelaars of fietsers. Kleinschalig en met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen inzake Corona. Het viel op hoe bewust men met deze zaken omging. Mondkapjes en handschoenen, desinfectie, afstand bewaren.

Mensen ontmoeten

Wij spraken een Nederlandse met voorliefde voor Afrika. Gehuld in een groot kleurrijk gewaad ontving zij ons gastvrij in haar appartement vol Afrikaanse ornamenten. Langs de Maas logeerden we bij een echtpaar dat werkt in de zorg voor verstandelijk beperkten. Van hen hoorden we verhalen over de zorg voor hun cliënten in Coronatijd. En hoe zij daarin hadden moeten improviseren. In de Achterhoek kregen we hulp van de gastheer, mecanicien van beroep, die ons niet op een ongepoetste fiets liet vertrekken. Heel anders dan de professionele fietsenmaker die tot 2x toe geen tijd had om zelfs maar de bandenspanning van onze fiets te meten.

Kinderen doen mee

Bijzonder was ook de ontmoeting met een muzikant/leerbewerker en zijn vrouw, in wier pipowagen we mochten overnachten. En dan de ervaring gast te zijn in een ouderwets familiehotel, een nacht later in een hypermoderne studio en vlak voor het eind van de reis in de oude parochie van Mechelen. Steeds welkom en altijd bijzonder.

De eerste etappes werden we vergezeld door onze zoon. Vanaf Roermond fietste onze oudste dochter mee en in Maastricht voegde ook de jongste zich nog een dagje bij het gezelschap. Mooi om de ervaring te delen met je kinderen, die elk op eigen wijze de tocht mee-kleurden en inhoud gaven.

Solidariteit en behulpzaamheid

De fietstocht is nog niet zo heel lang geleden. Dankzij alle ontmoetingen is het een memorabele vakantie geworden. Dat hadden we op voorhand niet zo verwacht.

2020 zal de geschiedenis in gaan als een jaar van social distancing en eenzaamheid. Werken op afstand en elkaar niet tegen komen. Wij hebben deze twee weken juist de ontmoeting, solidariteit en behulpzaamheid ervaren. Een inspirerende tocht die ons lang zal heugen. Ook als Covid-19 straks ver achter ons ligt.

 

 

Gerelateerd