8 juni 2023

Om van te genieten….

Geschreven door Dieuwke Piebenga en Rien Wesseling

De boer achter ons, heeft papaver (blauw maanzaad) gezaaid. Dat ging niet zonder slag of stoot. De Betuwse klei is niet direct geschikt voor zo’n nieuw gewas. Maar alle inspanning loont. Nu staat het volop in bloei. Een wit, roze, rood lint van bloemen. 

En dit trekt. Bijen (hopelijk) en amateurfotografen. Maar wat is het juiste perspectief om dit vast te leggen? Een enkele bloem? Het hele veld? Bomen en greppels maken het de fotografen lastig. In hun zoektocht naar de juiste plek, stuiten ze soms op onze hond. Die dan blaffend duidelijk maakt niet op haar terrein te komen.  

Het is niet zo makkelijk een foto te nemen die recht doet aan wat je ziet. Ook onze foto’s zijn een slap aftreksel ervan. Ja, mooie bloemen, mooie kleur. Juist de omgeving die zo belangrijk is voor het totale effect van dit veld op onze zintuigen, ontbreekt. En omgevingsgeluid als extra versterking van het beeld, al helemaal.  

Na het zoveelste teleurstellende resultaat, leg ik de camera weg. Opeens wordt het mij duidelijk. Dit veld is niet om te fotograferen, maar om van te genieten. En voeg de daad bij het woord.  

Gerelateerd