24 juli 2018

Life and Death Row in Arkansas

Geschreven door Tom Harkema
Actueel Nils Wommelsdorf Life and Death Row in Arkansas

Meninkjes

Het is de tijd van snelle oordelen, meningen en meninkjes die in een (te) hoog tempo het internet op geslingerd worden. Terug te draaien is het niet, maar het is vermoeiend en het lijkt erop dat op Facebook en Twitter veel mensen geïnfecteerd raken door dit virus, dat vaak geen nuance kent.

Life and Death Row

Verademing is in dit verband niet het goede woord, maar ik werd zeer geraakt door het evenwicht in de Britse serie ‘Life and Death Row’ die de VPRO in deze periode uitzond op dinsdagavond. De Amerikaanse staat Arkansas wil in 2017 in tien dagen tijd acht ter dood veroordeelde mannen executeren. Reden: de houdbaarheid van het middel Midazolam verstrijkt en het is tegenwoordig moeilijk om aan een nieuwe voorraad te komen van het spul dat zorgt voor een dodelijke injectie. Farmaceutische bedrijven willen het niet meer voor dit doel leveren, onder druk van de publieke opinie, maar óók omdat men bang is voor juridische claims.

‘Life and Death Row’ geeft zowel de nabestaanden van de slachtoffers als de naasten van de daders het woord en doet dat zonder zelf commentaar te geven. Het zijn indrukwekkende statements, de emoties én de argumenten van beide partijen zijn goed in te voelen en te begrijpen. Een van de veroordeelden is Jason McGehee die in 1998 op 21-jarige leeftijd, samen met enkele kornuiten, de 15-jarige, zwakbegaafde John Melbourne jr. langdurig martelde en uiteindelijk wurgde. De vader en twee zussen van John komen uitvoerig aan het woord, o.a. als ze een pleidooi voeren voor de ‘Parole commission’, die advies aan de gouverneur uitbrengt over eventuele clementie, lees het niet uitvoeren van de doodstraf. De ene zus is ervóór dat McGehee wordt geëxecuteerd, de andere tegen en ze kunnen er tot op zekere hoogte redelijk over praten samen. Vader Melbourne is ook na bijna twintig jaar verstikt door emoties.

Levenslange gevangenisstraf

Te zien is dat McGehee en zijn advocaat voor de commissie verschijnen en clementie bepleiten. In de twintig jaar dat hij nu in de gevangenis zit, vertoonde McGehee vrijwel onberispelijk gedrag en je gelooft hem als hij zegt heel veel spijt te hebben van wat hij John en diens familie heeft aangedaan. Uiteindelijk besluit de gouverneur van Arkansas dat McGehee niet gedood wordt. De andere veroordeelden hebben dat geluk niet en McGehee houdt wel zijn levenslange gevangenisstraf. In de VS betekent dit dat je inderdaad nooit meer vrij komt.

Weldenkende mensen zijn tegen de doodstraf en ik ben dat ook. De argumenten zijn bekend. Maar ‘Life and Death Row’ beklemt en zorgt af en toe voor twijfels over je standpunt. Oneindig veel beter dan de razernij op het internet. Terug te zien op ‘Uitzending gemist’.

Over Tom Harkema

Tom Harkema

Tom Harkema is coördinator vriendenwerving van de Remonstranten. In het verleden werkte hij o.m. voor dagblad Trouw en uitgeverij Kok ten Have. Voor zijn blog tomharkema.nl interviewt hij mensen over hun drijfveren.

Gerelateerd