22 augustus 2016

Hart op de Tong

Geschreven door Pieter Dronkers
Actueel © Titia Hahne Hart op de Tong

Het begon in Amsterdam. In de Keizersgrachtkerk. Het idee: meestal zijn het de melodieën die blijven hangen, maar veel liedjes hebben ook geweldige teksten. Waarin het hele leven aan de orde komt. Daarom: hoog tijd om eens bij die teksten stil te staan. Dus wordt een artiest of band gevraagd om een avond de eigen nummers te spelen, maar dan akoestisch, zodat de teksten het beste uitkomen. Ook vertelt de tekstschrijver over wat hem of haar inspireert en welke thema’s hij of zij belangrijk vindt. De opbouw van het liedjesprogramma is een beetje zoals in een kerkdienst: van een klaaglied richting een lofzang. In de Keizersgrachtkerk is er altijd een nummer waarbij ook het orgel bespeeld wordt. Dat levert nogal wat hoogtepuntjes op.

Hart op de Tong naar Utrecht

In Amsterdam bestaat Hart op de Tong nu al een tijdje, en er is onderhand ook een editie in Haarlem. Ik vond dat Utrecht niet kon achterblijven. Gelukkig vond Guido Attema van de Amsterdamse Hart op de Tong dat ook. En niet alleen hij: ook Café Hofman aan het Janskerkhof wilde Hart op de Tong graag naar Utrecht halen. En zo ontstond er een bijzondere coalitie van een muziekexpert, een café en een kerk. Hart op de Tong Utrecht trapt af op dinsdag 27 september.

Maurits Westerik

Bij de eerste editie is de Utrechter Maurits Westerik te gast. Hij is de frontman van Bewilder, de band die hij vorig jaar oprichtte en waarmee hij het prachtige album Dear Island maakte. Ik zag ze half juli in de vroege middag life op Welcome to the Village: een heerlijk ontwaakconcert waar de energie helemaal los kwam. Ook bijzonder: op 28 juli speelde Bewilder Forza (It Is) van dat album een uur lang op 3FM. En voor Bewilder was Maurits frontman van de indierockband GEM. Binnenkort gaan Guido en ik met hem om tafel om het programma door te spreken. Ik ben heel benieuwd. Het resultaat kan jij op dinsdag 27 september meemaken in Café Hofman. Als het een succes wordt, ga ik naast de café-editie ook voor een kerk-editie. Met orgel!

Nieuwsgierig?

Op 27 september ben je vanaf 20:00 welkom in café Hofman. Om 20:30 begint Maurits met spelen. Toegang is 10 EUR, of 20 EUR inclusief hoofdgerecht. Kaarten kan je online bestellen en blijf op de hoogte via Facebook.

Gerelateerd