2 maart 2023

Groententuin

Geschreven door Fons van den Boogert
Actueel Foto: Raoul de Vries Groententuin

Alle restanten van vorig jaar op de composthoop. De niet geoogste boerenkoolstronken, de tot pap bevroren spruitjes en de tot enorme proporties uitgegroeide pastinaken waarvan ik niet meer wist dat die verborgen lagen in de zware natte grond. De tuin moet klaar voor het voorjaar. Dus flink in de weer met gezamenlijk aangeschafte biologische compost om zwaar geworden grond te voorzien van vezelrijke restanten zodat het pootgoed straks makkelijker wortelt en het zaaigoed een vruchtbare bodem vindt.

De Koningshof

Dit wordt het 2e jaar dat ik beschik over 50 m2 grond op de collectieve moestuin de Koningshof vlak buiten het centrum van Utrecht op de weg naar Bunnik. Het is geen traditionele volkstuin maar een oude tuinderij waarvan het land opgedeeld is in kleine percelen voor enthousiaste tuinliefhebbers uit de omtrek. De oude kassen van de oorspronkelijke tuindersfamilie zijn volop in gebruik en met behulp van vrijwilligers wordt er volop geplant, gewied en geoogst. Elke zaterdag van maart tot oktober is de marktkraam open waar ‘groenten met roots’ en andere streekproducten te koop zijn en waar je op een gastvrij terras koffie/thee kunt bestellen.

Trotse tuinder

Dat ik een plek heb kunnen verwerven op dit landelijk stukje groen in het toekomstige Lunettenpark komt door mijn nichtje dat al jaren eerder de charme had ontdekt van deze locatie. Daardoor begon het ook bij mij te kriebelen en heb ik me op de wachtlijst laten zetten met als gevolg dat ik vorig voorjaar niet meer als bezoeker op de Koningshof kwam, maar als trotse tuinder en gewapend met spade en hark mijn door gras en onkruid overwoekerd stuk land te lijf ging.

Alles roept: actie!

Afgezien van het plezier van lichamelijke inspanning, het wroeten in de aarde, het ontdekken van ontkiemende zaden, de verwondering over de onstuitbare groei van al wat bloeit, het oogsten en delen van zelfgekweekte groenten merk je op de tuin intens het verloop van de seizoenen. Nu het voorjaar aanbreekt en een nieuwe cyclus opnieuw begint, voel je de stuwkracht van dit jaarlijkse ritme. Alles roept op tot actie. Het is tijd om aan de slag te gaan. De lente nodigt uit, zeker, maar dwingt ook. Het moet nu gebeuren anders komt er niks van. Als de tuinbonen in maart niet de grond ingaan, dan geen volle peulen in juni. Zonder pootaardappels straks geen verse krieltjes. De natuur is gul en levert overvloedig, maar je moet er wel iets voor doen. Het is om met de bijbel te spreken net als met het Koninkrijk van God, dat komt er ook niet vanzelf.

Gerelateerd