9 mei 2022

Goed voor mens en milieu – en mijn humeur! #groenweekend

Geschreven door Mirjam Minderman-de Niet
Actueel mladinus Goed voor mens en milieu – en mijn humeur! #groenweekend

Utrecht leek ineens vol en druk na een rustige week op het Franse platteland. Toen ik door het drukke verkeer manoeuvreerde om boodschappen te doen, miste ik de groene heuvels, de gele weilanden (met alle boterbloemen!) en de boerderijen onderweg waar je geitenkaas en allerlei andere verse en lokale producten kon kopen.

Door een groene omgeving fietsen en onderweg boodschappen doen kan hier gelukkig ook! Aan de zuidoost kant van Utrecht zijn er verschillende plekken waar je groente, fruit, zuivel en vlees kunt kopen: lokaal, vaak biologisch en soms ook nog eens met een sociale component. Op zaterdag 14 mei fietsen we in het kader van het ‘Groene Weekend’ naar twee van die plekken: Nieuw Slagmaat en De Moestuin.

Biologisch, lokaal, sociaal

Boerderij Nieuw Slagmaat heeft fruitteelt en akkerbouw en houdt op kleine schaal allerlei vee. Zo’n gemengd bedrijf is in Nederland tegenwoordig heel bijzonder en boerin Djûke heeft dan ook prijzen gewonnen voor haar  bewuste, zorgzame en innovatieve manier van boeren. Tijdens ons bezoek op 14 mei zal ze daar alles over vertellen tijdens een rondleiding op haar boerderij.

De Moestuin is een biologische tuinderij met winkel, lunchcafé en feest/vergaderlocatie. Op het terras in de tuin vergeet je dat je in de stad bent, en kunnen de kinderen heerlijk spelen in de speeltuin. Wat deze plek ook bijzonder maakt, is dat er niet alleen met veel liefde voor de natuur wordt gewerkt, maar ook met speciale aandacht voor kwetsbare mensen. Ook hier worden we op 14 mei meegenomen door de tuin en de achterliggende verhalen.

Het is geen Frankrijk, maar de weilanden zijn ook hier geel (alleen van de paardenbloemen) en dat er hier geen heuvels zijn heeft op de fiets zo z’n voordelen… En net als op vakantie word ik er heel blij van om in een kwartiertje fietsen bij boer en moestuin mijn boodschappen kunnen doen – goed voor mens en milieu, en voor mijn humeur! Gaat u zaterdag ook mee?

Doe mee!

Gerelateerd