29 september 2017

God in de aanbieding

Geschreven door Irene Kool
Actueel Javier Rodriguez God in de aanbieding

Je ziet het overal: bij AH, Kruitvat, Bol.com, Netflix. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt je aangeboden: 2 halen 1 betalen. Zelfs relatief dure artikelen zoals de kleding bij Didi laatst: 3 halen 2 afrekenen. Je vraagt je dan als klant wel af of zo’n winkel er nog op verdient. Of wordt ons normaal gesproken een onnodig hoge prijs berekend zodat een ‘gratisje’ er wel af kan? Eén ding is duidelijk: wij koopgragen vallen massaal voor dit aanbod. Zo ken ik iemand die al 24 flessen Dove voor de droge huid heeft staan en een ander heeft de vrieskist vol magere (plof) kippenkluifjes, tja zó goedkoop.

Er zit ook een nadeel aan. Door het vele voedsel wat wij huiswaarts dragen, gooien we ook weer meer weg. Je kropjes sla, bananen, aardbeien en harde bolletjes bijvoorbeeld moeten in hoog tempo genuttigd worden of uitgedeeld (nee, dank je. Ik heb net bij AH 4 dozen aardbeien gehaald), anders staat de schimmel er weer op. Maar hoe dan ook: het product wordt aan de mens gebracht.

Twee halen één betalen in de kerk

Zou dat ook kunnen werken voor immateriële zaken? Bijvoorbeeld het christelijke geloof; de vrijzinnigheid; de kerkgang? Maakt het aanbod niet de behoefte? Kan de kerk nog wat leren van AH? Ik fantaseer maar even… ‘Wij bieden u God + 2 gratis, de Geest en de Zoon’; ‘Kom avondmaal vieren, u betaalt een aardigheidje voor het brood + wij schenken er gratis een wijntje bij’; ‘Word lid van de Geertekerk + word gratis vriend op 2 andere locaties’. De hamsterweken ontbreken ook niet. In april kunt u 4 weken lang soep met de cantor eten; Alleke biedt gratis klei en Floris biedt 2 Mindfulness oefeningen voor de prijs van 1. En…. ja, zo kun je wel dromen.

God in de aanbieding

Maar geeft dit houvast! Komt God dan echt dichterbij? Wat ik geleerd heb is: Dat geloof niet te hamsteren valt maar steeds opnieuw – vers – gevonden en geproefd moet worden. Dat een geloofsgemeenschap niet kan opscheppen over vrijzinnigheid, maar wel de mensen ieder op haar eigen wijze kan voeden met zin en inzicht; dat God gratuit is voor ieder mens en dat ZHij dus niet te koop is maar wel een áánbod; en hoewel gratis, toch zeker nooit goedkoop. Niet te verkrijgen bij AH maar te vinden in een Ander Houvast. Echter ook hier geldt: regelmatig verversen en zorgen dat het niet bederft.

 

Gerelateerd