19 juni 2020

Een nieuwe weg inslaan

Geschreven door Liesbeth Orthel
Actueel Liesbeth Orthel Een nieuwe weg inslaan

Het is momenteel een creatief proces om de weg naar huis te traceren. Mijn vaste route is op twee punten opgebroken. Dus slalom ik door allerlei kleine achterafjes totdat ik weer welkom ben op de grote weg. Maar, en dat is leuk, de gemeente denkt volledig met mij mee. Zo goed, dat ik het eerst niet in de gaten had. We doen samen spoorzoekertje. Als je het goed doet krijg je een ‘schouderklopje’ onderweg, dat wil zeggen een bord met een bemoedigende tekst dat je goed bezig bent.

Vaste gewoontes doorbreken

Het is een goedkopere variant van de actie uit 2013. Ook toen probeerde de gemeente fietsers te bewegen om een andere route door de stad te nemen, omdat de stroom fietsers die door het centrum richting Uithof trok teveel overlast veroorzaakte. Op de punten waar je kon afslaan naar een alternatieve route was een ballenpatroon op het wegdek geschilderd en rode fietsborden wezen de weg. En om je te stimuleren om dit experiment daadwerkelijk aan te gaan, stonden er in de spits op cruciale punten “coaches”. Speciaal gekleed, met spandoek, probeerden ze de fietsers ertoe te bewegen om die alternatieve route eens te proberen. Het was vermakelijk om te zien, lekker gek, maar hielp het?

De acteurs zelf waren ervan overtuigd dat ze resultaat boekten: ‘We staan er elke dag. De mensen kennen ons inmiddels en maken een praatje terwijl ze wachten voor het stoplicht. We krijgen leuke reacties terug van degenen die het geprobeerd hebben’. Ze waren positief en geloofden in hun zaak, ondanks dat ze er gewoon voor ingehuurd waren. Ik kon er zelf wat van leren!

Een nieuwe weg inslaan

Want als gewoontedier merk ik dat ikzelf niet zo snel geneigd ben vaste gewoontes te doorbreken. Ik doe dat alleen als ik echt héél nieuwsgierig naar iets bent, of – zoals bij mij nu – omdat andere wegen letterlijk afgesneden zijn. Hoe is dat bij jou? Laat jij jezelf gemakkelijk overhalen iets uit te proberen? Geef je het aangereikte alternatief meteen het voordeel van de twijfel? Of sta je juist open voor verandering en laat je jezelf graag verrassen? Ik vrees dat de gemeente ontdekt heeft dat gewoontes veranderen moeizaam gaat, maar tegelijkertijd is de hoop nog niet opgegeven. Goed van ze, ik waardeer die positieve houding. Daarom zeg ik het de straatcoaches na: ‘Doe eens mal – volg die bal; volg de stip – je bent er in een wip; doe eens maf – sla hier af!’ Een nieuwe weg inslaan. Nieuwe mogelijkheden, eigenlijk heel leuk!

Gerelateerd