24 november 2022

Duurzaam rijden

Geschreven door Ida Rombach
Actueel autoknipser-de via Pixabay Duurzaam rijden

Een auto die ontzorgt, geen uitstoot meer, zorgeloos en geluidloos zoeven over de wegen. Dat leek me wel wat. De nieuwe elektrische auto was een flinke deuk in mijn portemonnee, maar uiterst comfortabel voor lichaam en geest. Behalve de beperkte uitstoot, zit de auto namelijk vol gemakken. Zeker na mijn vorige auto. Die kon rijden en CO2 uitstoten, dat was het wel. Bijna alles in de nieuwe auto is automatisch, de klimaatbeheersing, de lichten, de ruitenwissers, binnen de lijntjes blijven, remmen in de bocht, de telefoon verbonden met het dashboard, cruise control, klimaatbeheersing in de auto, de navigatie. Ik heb nog niet alles ontdekt. Gemiddeld moest hij ruim 300 km kunnen halen.

Energieslurper

Het werden er ruim 200 en op het dashboard, dat laat zien hoeveel kilometer je te gaan hebt, was te zien hoe de elektrische kilometers, de geografische in een razend tempo inhaalden. Verwarming, radio, telefoon, cruise control, navigatie, en allerlei functies, die ik nog niet begrijp deden zich tegoed aan de elektrische lading. Voor ik het wist maakte ik me al tijdens het rijden grote zorgen over het energieverbruik. Daar was ik niet eerder zo voortdurend mee bezig geweest, maar het dashboard sprak boekdelen. Ik stond er Vroeger tijdens het rijden met 50 liter benzine in de tank eigenlijk minder bij stil. Niet zo continue, behalve bij het tanken natuurlijk.

Duurzaam anders

Het was dus wel schrikken om van een benzinevreter een elektrovreter te worden. Ik was tevreden gaan slapen als duurzame weggebruiker en werd wakker als …….zie het verhaal De gedaanteverwisseling van Franz Kafka. Nou ja, zo erg was het misschien niet, maar toch, ook bij een elektrische auto, kan duurzaamheid zomaar uit de hand lopen.

Gerelateerd