3 juli 2019

Doelen

Geschreven door Ineke Ludikhuize

De goeroes zijn het er niet over eens of doelen stellen wel of niet bevorderlijk is voor je mentale gezondheid, maar ik houd er wel van. Ook in de vakantie die er aankomt. Ik doe dat dan wel altijd onder wat ik maar noem ‘het voorbehoud van m’n moeder’. Als wij vroeger een ambitieus plan verzonnen dan riep ze: “Dat is goed, maar het is geen aangenomen werk hè”. Daarmee wilde ze voorkomen dat wij ongezond ver zouden doordraven. Schilderen, fietsen, huishouden, koken, sporten: het was allemaal geen aangenomen werk, dus als je je doel niet haalde was het helaas pindakaas en volgende keer beter.

Dat gold niet voor huiswerk, want dat moest wel altijd af zijn. Maar verder was er morgen weer een dag.

Fietsplan voor de vakantie

Ik vind het nog steeds leuk om gekke plannen te maken en dan, uiteraard onder het voorbehoud van m’n moeder, te kijken wat er van komt. Vaak zijn dat fietsplannen, maar soms ook heel andere activiteiten.

Voor de vakantie heb ik een fietsplan en dat luidt dat ik in een dag van hier naar Maastricht ga fietsen op mijn gewone, niet elektrische, fiets met de vakantiebagage achterop. Ik vind dat een leuk doel en ben benieuwd of ik het haal.

Fietsdoelen zijn misschien niets voor u, maar nadenken over een of meer doelen raad ik iedereen aan.

Plannen onder voorbehoud

Hoeveel zondagen je komend seizoen naar de kerk wil; met hoeveel onbekenden je kopjes koffie gaat drinken; welke wandelingen je wilt maken in de herfst; hoeveel bloemennamen je nu eindelijk wilt leren kennen… Er zijn eindeloze mogelijkheden en ook als gezelschapsspel of tafelgesprek is het aan te bevelen. Het kan niet gek genoeg zijn. Kinderen vinden het heel leuk. En bedenk, je kunt altijd een voorbehoud maken!

Zij die gaat fietsen groet u.

Gerelateerd