15 augustus 2018

Dertig jaar Charter van Groningen en INLIA

Geschreven door Iris Wevers

Bezinning, bemoediging, inspiratie en hoop

Wakker worden in Groningen. Het is 7 uur als ik op zondagmorgen 24 juni wakker word in de Oosterstraat in de stad Groningen. Ik pak m´n spullen bij elkaar om te gaan ontbijten in de Bistro van het Grand Théatre aan de Markt. In de anders zo drukke de straat is het heel stil. Het wegdek glimt in de druilerige regen. Op de hoek ligt een enorme hoeveelheid witte bekers en bakjes, verstrooid over de stoep en de straat. Ook op de stille Markt zijn er sporen van vertier. Dan komen de schoonmaakploegen en worden de marktkramen weer opgezet. Gisteren was hier een groot terras vol mensen die allemaal dezelfde kant opkeken, naar een scherm met het WK. Een Jazzband vulde het plein met muziek, op elke hoek een café. Zo ging het straatleven door tot aan de vroege uurtjes. Het leek of al deze mensen geen weet hadden van wat zich zo dichtbij in de Martinikerk afspeelde: het jubileum van INLIA.

INLIA en Charter van Groningen

INLIA staat voor: Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers. De stichting is in 1988 opgericht als dienstverlenende organisatie voor de kerkgemeenschappen die het Charter van Groningen ondertekenden. Dit Charter omschrijft hulp aan vluchtelingen en asielzoekers in nood. Zie www.inlia.nl. De Geertekerk is een van de ondertekenaars. Met een driedaags programma herdenkt INLIA het 30 jarig bestaan van het Charter van Groningen. Vrijdag was er een programma voor jongeren. Zaterdagmiddag werd in de Martinikerk ´De Levende Steen´ uitgereikt, de onderscheiding, die eerder werd uitgereikt aan dokter Pietro Bartólo, de dokter van Lampedusa. ´s Avonds kon ik genieten van heerlijke gerechten, bereid door asielzoekers, die vallen onder de regeling Bed-Bad-Brood. Deze asielzoekers bewonen het schip de Amanpuri, gelegen langs het Eemskanaal. Het is de boot, waarop INLIA voor de gemeente Groningen ruim 100 asielzoekers opvangt en begeleidt. Ook wel de BBB boot genoemd.

Internationale oecumenische viering

Zondagmorgen 11 uur. In de Martinikerk zal zo de internationale oecumenische viering beginnen. Ik loop de schitterende Martinikerk in en zoek naar een plek waar ik de kaars, die in de Geertekerk heeft gebrand, kan neerzetten en aansteken. Na de opening en de begroeting klinkt het lied Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft. Een rij mensen schrijdt met brandende kaarsen naar het altaar. Het zijn de INLIA kaarsen uit de 12 provincies, de estafette kaars en de kaars van de internationale vluchtelingengemeenschap. De dienst is boeiend en afwisselend. Tot slot is er het delen van brood en wijn. Ik ben deel van een kring van 350 mensen, die langs de wanden van de kerkzaal staan en ervaar met hen bezinning, bemoediging, inspiratie en hoop.

Martinikerk zondag 24 juni kaarsenprocessie

Martinikerk zondag 24 juni kaarsenprocessie – viering 30 jaar Charter van Groningen

Gerelateerd