17 januari 2019

Daarom wappert de regenboogvlag

Geschreven door Alleke Wieringa

Dat de regenboogvlag nu wappert aan de gevel van de Geertekerk is niet zozeer bedoeld als een teken tégen de Nashville verklaring, noch is het de bedoeling dat dit een uithangbord van morele superioriteit zou zijn.

De reden dat de regenboogvlag er hangt, is deze: meestal worden door niet-kerkelijk (en anti-kerkelijk) Nederland alle kerken over één kam geschoren. Daar vallen De Remonstranten dus ook onder – hoe prettig, aardig, tolerant en roze ruimdenkend wij onszelf ook vinden. ‘Alle kerken zijn toch tegen homo’s?’ is het wijdverbreide misverstand.

Ook binnen de LGBTIQ+ (Lesbisch-Gay-Biseksueel Transgender Interseksueel, Queer etc*) gemeenschap is dit vooroordeel tegen de kerken verbazingwekkend groot. Zo zelfs dat christelijke LGBTIQ+-ers beamen dat het makkelijker is om als homo uit de kast te komen, dan als christen – want dan loop je de kans door velen voor gek verklaard te worden. Zo hoor ik met enige regelmaat: ‘Als homo kon ik redelijk weerstandsloos uit de kast komen, maar toen ik zei dat ik naar kerk ging, toen was de beer los’. Daar helpt zo’n Nashville verklaring dan ook niet echt bij.

Foto Michel Dickhoff

Is dat nou nodig, die vlag?

De vlag hangt aan de gevel om zichtbaar te maken dat er ook kerken zijn waar je gewoon welkom bent. Dat weten we als Remonstranten zelf wel, en daarom vinden we dit vlagvertoon misschien overbodig, maar vele – vele anderen weten het echt niet. Ik ben daar telkens weer verbaasd over. We kunnen wel roepen dat we als kerk ‘gayfriendly’ zijn, maar nu is het belangrijk dat dit ook zichtbaar is.

De vlag hangt ook uit als hart onder de riem voor alle LGBTIQ+ -ers die worstelen met geloof en geaardheid. Als Remonstranten willen we je niet in de koude wind van ‘Nashville’ laten staan. Beschouw het als een teken om hier even te komen schuilen.

Je bent de enige niet, kijk maar

Het is in dit kader goed om te vermelden dat christelijke LGBTIQ+ – ers zich georganiseerd hebben in verschillende groeperingen; bijvoorbeeld Contrario speciaal voor orthodox protestantse gelovigen; netwerk Mirre (helaas nu sluimerend) voor vrouwen, CHJC voor de jongeren, Holy Females voor jonge vrouwen etc. Zie voor meer informatie op LCCprojecten.nl. U kunt daar ook de reactie lezen op de impact van de Nashville verklaring en een oproep om er afstand van te nemen.

 

* Gods schepping is zo veelkleurig dat we er nog geen woorden voor hebben, vandaar deze omslachtige afkorting omdat we wel recht willen doen aan een ieder om wie het gaat.

Over Alleke Wieringa

Alleke Wieringa

Alleke Wieringa is predikant van de Geertekerk

Gerelateerd