24 november 2021

Blaadjes bleek en bruin……….

Geschreven door Frederiek Eggink

Herfst is weer gekomen.
Blaadjes bleek en bruin,
Vallen van de bomen,
Dwarrelen door de tuin.

Dat zongen wij vroeger op de Zondagschool, een liedje uit Kinderen van één Vader? Ik hield van dat liedje met een melodietje uiterst treurig. Heerlijk vond ik dat om te zingen, liefst zo langzaam mogelijk en een beetje dramatisch. Daar had ik toen al gevoel voor, al begreep ik de symboliek van de droevige toonzetting toen nog niet goed.

Ik zing het nog steeds in gedachten als ik nu buitenloop met terriër Tobias, scharrelend door de dorre bladeren. Nu beter de betekenis doorgrondend en ook die triestige noten in mineur.

Blaadjes bleek en bruin in november, terwijl toch de zon soms zo prachtig schijnt, het licht betoverend is, de natuur elke dag compleet anders, een grote kleurenpracht voor je ogen.

Alles gaat voorbij

Alles gaat voorbij, aan alles komt een einde. Dat is bij uitstek de maand november: de sombere grijze dagen, mottige regen, wind die de blaren door de straten jaagt. Eigenlijk is het meer dan de andere jaargetijden een afspiegeling van een mensenleven in goede en kwade dagen. Speelse momenten vol inspiratie en ondernemingslust, prachtige opgetogen ervaringen, hoop op betere tijden, ogenblikken van verstilling van contemplatie, van bidden, afgewisseld met verdriet, verwerking en afscheid nemen, in het groot en in het klein.

Herfst is zoveel meer: de bomen spreken en vertellen elk hun eigen verhaal. Over goudgele zonnige dagen, vogels die dichterbij komen en beschutting zoeken. Veelkleurige bomen en struiken, waar je naar blijft kijken, een schilderspalet van oranje, rode, gele en groene tinten. Maar ook het bruin heeft zijn eigen uitstraling. Het herinnert je er aan dat mensen ouder worden en nog over veel innerlijke kracht kunnen beschikken. Ondanks Corona, ondanks de late herfst, wilskracht om het vol te houden nog een poos in deze wereld. Een leven dat niet meer zo vanzelfsprekend is als in onze jeugd.

Aanvaarden zul je dat moeten, net als die blaadjes bleek en bruin……..

Toch genieten

Sta stil bij deze herfstdagen in november. Heb je eigen associaties erbij. De schoonheid van deze wereld in ogenschijnlijk minder mooie dingen, maar die hun intrinsieke betekenis hebben. Zoals eigenlijk alles in onze Schepping.

Wees je ervan bewust en geniet er van, ieder op zijn eigen wijze.

Gerelateerd